Intelem

2023.09.01. 20:12

Az egész élet várakozás, felkészülés

A tanulás felkészülés az élethivatásra, de maga az élet, sőt az egész emberiség története is várakozás, felkészülés – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken a fővárosi Szent István-bazilika előtti téren több ezer, katolikus iskolában tanuló diáknak.

MW

Diákok budapesti katolikus iskolák közös Veni Sanctéján, ünnepélyes tanévnyitóján a Szent István-bazilika elõtti téren 2023. szeptember 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A bíboros a budapesti katolikus iskolák közös Veni Sanctéján arról beszélt:

 a tanulás felkészülés a hivatásra, arra, hogy a munkánkkal hasznos tagjai legyünk családunknak, népünknek és az egész emberiségnek.

Ugyanakkor az is fontos, hogy ebben a munkában, ebben a hivatásban örömet találjunk, tette hozzá. 

ERDÕ Péter
Szentáldozás a budapesti katolikus iskolák közös Veni Sanctéján, ünnepélyes tanévnyitóján a Szent István-bazilika előtti téren 2023. szeptember 1-jén
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A bíboros a vőlegényre váró okos és balga szüzek példabeszédét magyarázva kiemelte:

Jézus mindenkinek az életében eljön, de aki úgy gondolja, kellően felkészült, hogy nincs más dolga, mint örömmel várni őt, annak könnyen elfogyhatnak a tartalékai.

ERDÕ Péter
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét celebrál a budapesti katolikus iskolák közös Veni Sanctéján, ünnepélyes tanévnyitóján a Szent István-bazilika elõtti téren 2023. szeptember 1-jén
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Úgy fogalmazott: 

Elfogynak az illúzióink, elfogy a hitünk, elfogy belőlünk a szeretet meg a jóság, és mire odakerül a sor, hogy elszámoljunk, üres kézzel állunk.

Krisztus eljövetele nem hetek vagy egy-két év kérdése. A várakozás egy életen, sőt generációk életén át tart. 

Ezért „nagylelkű szeretettel”  nemzedékről nemzedékre át kell adni mindent, ami megerősít, ami erőt ad ehhez a várakozáshoz: a hitet, a szeretetet, az örömet, a kultúrát, az édes anyanyelvünket, amit ajándékként és hivatásként kaptunk, sorolta a bíboros.

Erdő Péter a szentmise végén átadta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye újonnan, illetve újra kinevezett intézményvezetőinek megbízólevelét.

ERDÕ Péter
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét celebrál a budapesti katolikus iskolák közös Veni Sanctéján, ünnepélyes tanévnyitóján a Szent István-bazilika előtti téren 2023. szeptember 1-jén
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A szentmisén részt vett mások mellett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

SOLTÉSZ Miklós; ERDÕ Péter
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b, elöl) a budapesti katolikus iskolák közös Veni Sanctéján, ünnepélyes tanévnyitóján a Szent István-bazilika előtti téren 2023. szeptember 1-jén
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában