Botrány

2023.09.13. 12:48

Az USA budapesti nagykövetsége megtagadta a vízumot a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől (frissült)

Szöllősi György az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, a 25., jubileumi Árpád-kupán vett volna részt – írja a Magyar Nemzet.

MW

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és az M4 Sport Az Év Sportolója Gálájának sajtótájékoztatóján a Magyar Állami Operaházban 2022. december 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője közösségi oldalán megosztott bejegyzésében azt írta, a chicagói magyar közösség meghívására vett volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az immár 25., jubileumi Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitott volna meg. 

"A terv azonban füstbe ment, miután az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőlem a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére. Mindez azért különösen érthetetlen, mert sportújságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat. Nem a személyes sérelem fáj – bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban és fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal –, hanem az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről. Amely, úgy látszik, tőlem, a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát, miközben a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő döntést hoz egy szövetségesének a polgárával szemben" - fogalmazott Szöllősi György.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleményben reagált a történtekre, mint írják, a szövetség mindig is kiállt a vélemény és a tájékoztatás szabadsága mellett és határozottan elutasítja, hogy bármilyen hatalom bármilyen érdekből akadályozza a tisztességes, munkáját végző kollégákat hivatásuk gyakorlásában. 

"Különösen felháborítónak és elszomorítónak tartjuk, hogy ez a döntés éppen az Amerikai Egyesült Államokban, a szabadságot és az emberi jogokat egykor fennen hirdető nagyhatalomban született meg egy szövetséges ország állampolgárával szemben" - hangsúlyozták. 

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

Válaszolt a Magyar Nemzet megkeresésére az amerikai követség

Az amerikai követség a következő választ küldte - írja a Magyar Nemzet:

Nem adhatunk tájékoztatást egyéni vízumügyekről, mert azok az amerikai törvények szerint bizalmasak. Az Egyesült Államok a közelmúltban felhívta Magyarország kormányának figyelmét arra, hogy a magyar kormány által kiállított diplomata-útlevelek bemutatásának növekedése tapasztalható olyan vízumkérelmezők részéről, akik esetében nincs egyértelmű utalás a magyar kormányon belüli hivatalos szerepre. Az Egyesült Államok törvényei szerint diplomáciai vízumot csak külföldi kormánytisztviselők számára lehet kiadni, és nem adható ki olyan magánszemélyek számára, akiket nem alkalmaznak vagy fizetnek hivatalos kormányzati minőségben való szolgálatra, függetlenül a bemutatott útlevél típusától. Az amerikai törvények ezen rendelkezései nem vonatkoznak Magyarországra.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában