Nincs egyezség

2023.10.28. 08:51

Karácsonynak sokba kerülhet elnyerni az ellenzéki pártok támogatását

Nagy a csönd a baloldali pártok háza táján Karácsony Gergely budapesti szövetségét illetően, ez pedig arra utal, hogy még nem született végleges döntés a főpolgármesteri jelöltségről.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Karácsony Gergely ígérete több mint kincstári optimizmus, a főváros ugyanis az ellenzéki küzdelmek legfontosabb terepe lesz a következő nyolc hónapban

 – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, miután a főpolgármester október 23-i beszédében úgy fogalmazott: 

heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. A főpolgármester azt is mondta, mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve.

A Magyar Nmezet megkereste a baloldali pártokat, mit szólnak Karácsony Gergely felvetéséhez. Lapzártáig az LMP válaszolt a lap kérdésére, ők azt írták:

„Karácsony Gergely kommunikációjával ellentétben az LMP még nem hozta meg arra vonatkozó döntését, hogy önálló jelöltet indít vagy más párt jelöltjét támogatja a főpolgármester-választáson.”

A lap emlékeztet: mindeddig egyedül Márki-Zay Péter jelezte, hogy beállnak Karácsony Gergely mögé, ami a legutóbbi bukása után nem életbiztosítás.

Nagy Ervin szerint jelenleg mindenki úgy készül, hogy nem lesznek előválasztások, így háttéralkukkal döntik majd el, hogy a fővárosban milyen formában fognak együttműködni, illetve hogy hol és kik lehetnek a közös jelöltek. – A pártvezetők nyilatkozataiból az derül ki, hogy a fővárost mindenki egy csomagban szeretné tárgyalni, azaz egy-egy kerületi polgármesterjelölt vagy képviselőjelölt személyében, akár egymás kárára is alkudozni fognak.

Ezt természetesen nem a nyilvánosság előtt szeretnék megtenni, hisz a választók szemében mindez zsibvásárszerű piacozásnak tűnhet, ami nagyban rontaná az ellenzéki esélyeket

– mondta a szakértő, aki szerint a háttéralkuk során a helyi beágyazottság mellett az országos erőviszonyok is meghatározók lesznek. – Ez döntően a DK-nak kedvez, míg a legrosszabb helyzetbe a Párbeszéd és a Jobbik kerül, hisz előbbi a közvélemény-kutatások szerint alig mérhető, utóbbinak pedig alig van alapszervezete és tagsága a fővárosban – mutatott rá.

A teljes cikk további részletekkel ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában