Szokásos kommunikáció

2024.01.26. 09:41

Karácsony Gergely óriásit hazudott az uniós pénzekről

Budapest főpolgármestere azt állította, ő érte el, hogy a főváros mintegy 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kapjon az Európai Uniótól. Csakhogy az említett összeget valójában Orbán Viktor harcolta ki – ez ugyanis része a Magyarországnak járó forrásoknak, a 10 milliárd eurónak, amit decemberben hagytak jóvá Brüsszelben.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A minap az RTL Híradójának arról beszélt, hogy az elmúlt négy év városdiplomáciai és lobbitevékenységének köszönhetően mostanra kirajzolódott, hogy a következő években nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós pénzek Budapestre. Karácsony azt is hozzátette: „Ez egy ekkora városhoz nem feltétlenül méltó összeg, de ha onnan indulunk, hogy ebből a magyar kormány leginkább nullát akart adni, akkor fontos eredmény.”

KARÁCSONY Gergely; SZÁMADÓ Tamás; KISS Ambrus
Karácsony Gergely főpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás főjegyző (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. december 13-án
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Az Origo utánajárt, és a valóságban Karácsony legfeljebb a századrészét, egy százalékát érte el a közvetlen források terén annak, amit állít. Ugyanis a 

főpolgármester által említett projektek egytől egyig olyan, a kormány által megtervezett operatív programokban, illetve az úgynevezett helyreállítási tervben szerepelnek, amelyeket – a főváros igényeit is figyelembe véve – a kormány dolgozott ki és fogadtatott el Brüsszelben.

Ezek támogatási forrásai a kormány által tervezett és kezelt IKOP, IKOP Plusz, TOP Plusz, KEHOP Plusz programokban és a Helyreállítási Tervben szerepelnek.

Ezeken túlmenően az említett programokban számos olyan további fejlesztés is szerepel – méghozzá a Karácsony által említettnél nagyobb nagyságrendben –, amelyeket a kormány saját maga kezdeményezett és valósít meg a főváros területén. A jelenlegi főpolgármester által említett programok egy része, így például a villamosbeszerzés, pedig még hivatali elődje, Tarlós István idején indultak el. Információink szerint egyébként – mivel Budapest az átlagos magyarországi szintnél fejlettebb (mint minden főváros) – az uniós szabályok alapján elegendő lett volna összesen 83,5 milliárd forinttal támogatni a főváros programjait.

Karácsony Gergely tehát jobb híján más tollával ékeskedik, ráadásul azt hazudja, hogy a kormány nullát akart adni. Ehelyett, mint láttuk, 300 milliárdot ad.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható el. 

Az Európai Bizottság szóvivője nem tudta beazonosítani, hogy milyen forrásokról beszélhetett Karácsony

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője – amikor Karácsony bejelentéséről kérdezte a Magyar Nemzet – azt javasolta, hogy a főpolgármesternél kopogtassunk pontosabb információkért. „A budapesti polgármestert kellene megkérdezni, hogy milyen programokra hivatkozik” – hárított Mamer.

A bizottság szóvivőjének hárítása, hogy nem tudta beazonosítani, hogy milyen forrásokról beszélhetett Karácsony, árulkodó volt.

A hallgató bizottsági szóvivő és a brüsszeli gyakorlat mégis súghatnak, hogy miről szólhat a főváros polgármesterének bejelentése. 

A Magyar Nemzet Petri Bernadett miniszteri biztos oldotta az összegabalyodó szálakat. „Szigorú szabályok alá esik, hogy az Európai Bizottság miként nyújthat támogatást önkormányzatok, cégek vagy bármilyen más helyi szereplő számára. Ez vagy a kohéziós programok keretében történik, amelyek végrehajtása a tagállami kormányok feladata – a jól ismert operatív programok – vagy olyan EU-s alapokból, amelyek pénzeit közvetlen forrásoknak hívjuk. Ilyen például az ismertebbek közül a Digitális Európa Program, a Horizon program vagy az Erasmus. Közvetlen források, mert az EU közvetlenül dönt a támogatásra kerülő projektekről” – fogalmazott a biztos.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában