Autó - Motor

2018.06.27. 19:25

Dennis bizakodik a bravúrban

Nagyhalász - Hét nemzet párosai a nagyhalászi salakmotor Európa-bajnoki elődöntőn.

Nagyhalász - Hét nemzet párosai a nagyhalászi salakmotor Európa-bajnoki elődöntőn.

Ez már bizony célegyenes a javából! Szombaton hét nemzet vaspapucsosai ülnek majd motorra a salakmotor páros Európa-bajnokság két elődöntőjének egyikén a Nagyhalászi Speed­way Ringen. Miként arról már beszámoltunk, eredetileg Debrecen lett volna a házigazdája a találkozónak, ám a cívis városbeliek lemondták a rendezés. Ekkor került képbe a nagyhalászi ovál, amely minden szempontból alkalmas ilyen rangos esemény házigazdájának A tét nem kicsi, hiszen a dobogós duók jutnak majd a kontinensviadal dániai döntőjébe.

Az egyikük kimaradt

Szombaton és vasárnap startgépes edzésen vehettek részt a magyar csapatba kerülésre esélyesek. Az első napon Fazekas Dennis, Magosi Norbert, Benkő Róbert és Kovács Roland is tesztelhette a pályát. A döntés alapján utóbbi kimaradt, a másik három versenyző (egyikük tartalék) alkotja majd a házigazda duóját. Közülük Fazekas Dennis a legfiatalabb. A tizenhetedik esztendős vaspapucsos két hete a junior egyéni világbajnoki selejtezőn a lengyel Rowiczban két harmadik hely után megsérült és nem tudta folytatni.

Összeszorított fogakkal

– Nagyon rossz volt a pálya, a kanyarban hullámok voltak – kezdte visszapillantását a versenyre Dennis, aki ebben az évben a nagyhalászi klub színeiben húzza a gázt. – Az egyiken túltört a motor és azzal a lendülettel át is dobott a kormányon. A bal vállam és a combom ütöttem meg, akkor nem tudtam folytatni. Érzem még a vállam, de összeszorítom a fogam. Edzés előtt és után fájhatott, amíg a motoron ültem akkor nem. A palánkot is elértem, de szerencsére nem ütött vissza, a combomban vannak még kis csomók, de majd eltűnnek.

– Nekem nagyon tetszik a halászi pálya, nagyon rendben van. Nagyon szeretek rajta motorozni, Jóska bácsiék (Albók József pályatulajdonos, a szerk.) nagyon kitettek magukért. Egyébként ha jó nyomot találok, akkor mind a négy starthelyről szeretek indulni – így a fiatal vaspapucsos.

Ami az esélyeket illeti, többen is joggal gondolhatnak a továbbjutásra. És a mieink?

– Amennyiben a technikával minden rendben lesz és jól megyünk Norbival, akkor úgy vélem, benne van a továbbjutás is egy harmadik hellyel. Csapatban már motoroztam együtt Norbival, de akkor még nem volt ilyen technikám, mint a mostani. Az ukránok, a németek és a lettek lesznek a legnagyobb ellenfelek. Nehéz verseny lesz, de bízom a sikeres szereplésben – vélekedett Dennis, aki hatévesen kezdett el motorozni, előbb krosszozott, majd hét éve húzta fel először a vaspapucsot.

Szombaton tréningezhetnek

Remélhetőleg sikerül majd a legjobb beállításokat eltalálni, amire a szombaton délelőtt tíz órakor kezdődő edzésen lehetőség lesz. Persze nem csak a mieinknek, valamennyi motorosnak.

És még valami, aminek ugyan nincs köze a salakmotorozáshoz, ám jó ha tudják azok, aki szorítanak majd Dennisért, Norbiért és Robiért, azaz a mienkért.

Fazekas Dennis gyulakeszi srác, a Tapolcához közeli falu nincs messze a Balcsitól. Három esztendeje, egy júliusi napon is ott volt Dennis és egy barátja, nevezetesen Nyírő Béni. A szigligeti strand egyik stégjéről ugráltak a vízbe, miként az a negyven körüli férfi, aki a fejes után nem jött fel a felszínre. Egy ideig jöttek buborékok, és egy pillanatra férfi tarkója is feltűnt.

Nem a köszönetért tették

A két srác azonnal kapcsolt, egy közelben lévő felnőttnek szóltak, hogy szerintük baj van. A férfi legyintett, hogy ne vicceljenek. Ám a fiúk nekivágtak keresni az eltűntet. Dennis a lábával kitapogatta a testet, majd kihúzták és a stégre fektették az eszméletlen férfit.

Közben volt aki értesítette a mentőket, a bajba jutott, Romániából érkezett férfit pedig kórházba vitték. Az esettel kapcsolatosan egy mentős szakember elmondta, hogy a fiúknak köszönhető, hogy nem történt tragédia, ám a hírek szerint a srácoknak azóta sem mondtak köszönetet.

– Valóban így történt, ám nem a köszönetért tettük – válaszolta Dennis, amikor fel­elevenítettem a három évvel ezelőtti történetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!