Autó - Motor

2018.08.23. 12:18

Villanyfényes száguldás Máriapócson

Máriapócs - A Trackwood fesztiválon jegyzett európai driftesek versengenek pénteken és szombaton a RabócsiRingen.

Máriapócs - A Trackwood fesztiválon jegyzett európai driftesek versengenek pénteken és szombaton a RabócsiRingen.

A driftversenyek közül kiemelkedik a máriapócsi RabócsiRingen jegyzett Trackwood Fesztivál. A csodajárgányokat, a több száz lóerős masinákat profi pilóták vezetik, már ez önmagában parádés versengést ígér. A különlegességet az adja, hogy a legjobbak viadalát villanyfényben rendezik, ez a hangulat pedig a csúcsot jelenti ebben a szakágban.

Terepraliban is kiváló

Pénteken edzeni fognak az idei verseny résztvevői, közel száz pilóta próbálja majd kihozni magából a maximumot. Az öreg kontinens élversenyzői mellett a hazai versenyzők is megmérettethetik magukat az elitben. A sok remek pilóta közül is kiemelkedik a lengyel Kuba Pprzygoński.

A harminchárom esztendős versenyző legutóbb az Európa-bajnoki futamon brillírozott. A drift mellett motorozott és jelenleg is terepralizik, ebben a szakmában is jegyzett. Idén például Dubajban és Katarban az első helyen végzett, Abu-Dzabiban második volt. Indult a Dakaron is, valóban extrém egyéniség.

Az idei találkozónak van még egy különlegessége, hiszen a profi bírók között ott lesz a szakmában igencsak jegyzett cseh David Kalas. Ifjúként természetesen a volán mögött ült, hegyi versenyeken aratta a babérokat Skodákkal. Aztán rákapott a driftre és a Nissanra. A sorban jött a bíráskodás kezdete, mégpedig tizenegy éve, és a cseh bajnokságban.

Alakítja a szabályokat

Fokozatosan lépkedett felfelé a szakmai létrán. Manapság idő hiánya miatt szervezőként már nem vesz részt a cseh bajnokságban.

David pályafutása alatt több mint 19 különböző versenysorozatban volt eddig bíró. Idén a Drift Masters European Championship, D1GP, Drift Open, az ír, a cseh és immár a magyar profi driftbajnokságban dogozik – 2018-ban összesen 27 versenyen, 15 országban világszerte. Két éve David alakítja az európai FIA driftszabályait, és bevonták a nemzetközi drift-szabályzat előkészítésébe is. Ennek köszönhetően volt bíró az első hivatalos FIA driftversenyen Tokióban (FIA Intercontinental Drifting Cup 2017).

A bíráskodás mellett ő több alkalommal is kommentálja angol nyelven a livestream-en közvetített nemzetközi versenyeket, vagy segíti a versenyzőket és autóikat az olyan versenyekre felkészülésben, ahol ő maga nem bíró.

Szeret száguldozni

Civilként mérnöki menedzserként dolgozott Csehországban és Szlovákiában a Bridgestone nevű vállalatnál, manapság pedig ugyanezen cégnél marketingmenedzserként tevékenykedik, így immáron már nyolc éve a Bridgestone-nál van. Szabad­idejében próbál minél több időt a feleségével és a fiával tölteni, vagy a BMW M3 E92-jét megjáratni, különösen a Nürnburgring Nordschleife pályán.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!