boon-sportoldal

2008.03.16. 17:19

Hamilton nyerte a kaotikus futamot

<p>Melbourne - Megérte felkelni a Forma-1-es rajongóknak a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj kedvéért. Az unalmasnak egyáltalán nem mondható futamon az összes célbaérő pilóta pontot kapott.</p>

Bár háromszor is kiment a biztonsági autó, a rajtelső Lewis Hamilton senkitől sem zavartatva gyűjtötte be a szezon első győztes trófeáját Melbourne-ben. A második helyen a BMW-vel versenyző Nick Heidfeld ért célba, aki át tudta menekíteni tavalyi kitűnő formáját az idei évre is.
A dobogóra először állhatott fel a Williams színekben versenyző német Keke Rosberg.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a Fernando Alonsóval helyet és csapatot cserélő Heikki Kovalainen illusztris csapattársával együtt kettős győzelmet ül a kenguruk országában. A finn pilótának azonban nem volt szerencséje, s a biztonsági autó harmadik kijövetelekor visszaesett a mezőnyben. Végül az ötödik helyre tolta be a célba McLarenjét. A BMW-k nagyon jó helyről rajtoltak el, de egyrészről nem voltak olyan erősek, mint a McLarenek, másrészről pedig (Kubica révén) a balszerencse is kifogott a csapaton. Így bár nagyon erős teljesítményt nyújtott a bajor csapat, sokat kell még dolgoznia, ha ki akar fogni a McLarenen.

"Fantasztikusan érzem magam - álomszerűen kezdődik a szezon. Sajnálom, hogy Heikki nem állhatott fel velem a dobogóra, hiszen egy kettős győzelem sokkal nagyobb jutalom lett volna a csapatnak. Jó, hogy velem volt Nico, mivel gokartos korunk óta nem álltuk együtt dobogón." - nyilatkozta Hamilton.
"Szuper verseny volt, amelyet az elejétől fogva uraltam. Kiegyensúlyozott tempóban hajtottam mindenfajta nyomás nélkül. Ez egy ideális szituáció az élen álló számára. A három biztonsági autós időszak biztosította, hogy ne tudjak pihenni, s az egész szituáció a tavalyi kanadai futamra emlékeztetett, ahol az első győzelmemet szereztem meg." - tette hozzá.

Miközben Keke Rosberg fia nagyszerűen versenyzett, csapattársa, Kazuki Nakajima rutintalansága folytán ért csak célba a hatodik helyen. A biztonsági autó mögött ugyanis nekicsapódott Robert Kubica autója hátuljának, s így kiejtette a kitűnően menetelő lengyelt a pilóta és csapata nem kis bosszúságára.

A Renault még nem tudta felverekedni magát az élmezőnybe, bár Fernando Alonso mindent megpróbált autójával, hogy a negyedik helynél jobb eredményt érjen el. Így is ádáz küzdelmet folytatott a spanyol pilóta Kovalainennel a helyért, amely végül a szerencse folytán is az övé lett.

Rubens Barrichello biztosan nem unatkozott míg megszerezte a hatodik helyet (amelyet azonban később elvettek tőle). Volt, hogy a negyedik helyen autózott a brazil, de mégis a "leglátványosabb" akciója az volt, amikor a még tankolás alatt álló autójával elhagyta a bokszot, magával rántva csapatának néhány tagját. A Honda azonban nem csak egyszer hibázott. A brazil versenyzőt ugyanis - bár a bokszutca zárva volt - behívták a bokszba, így stop-and-go büntetést kapott. Ráadásul úgy hagyta el a hondás a bokszutcát, hogy közben piros lámpa égett, így a Ross Brawn irányítása alatt álló csapat és pilótája végül elvesztette helyezését és pontjait, miután Barrichellót diszkvalifikálták.

Érdemes szót ejteni a Toro Rossóval versenyző Sebastien Bourdais teljesítményéről, aki a negyedik helyen körözve nagyszerűen tartotta fel Alonsót és Kovalainent. Ám balszerencse sújtotta a francia pilótát, hiszen autójának motorja felmondta a szolgálatot, s ezáltal három ponttól esett el.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy miután senki más már nem volt
versenyben,- Barrichello utólagos diszkvalifikálása folytán - a hetedik helyért járó kettő pontot azért még megkapta ő és csapata.

Essen szó a címvédő csapatról, a Ferrariról is. Az olasz csapat érdemelte ki a verseny nagy vesztese címet. Hibázott a csapat és mindkét pilótája is, ez pedig azt eredményezte, hogy a maranellói gárda majdnem pont nélkül hagyja el az Albert Parkot. Kimi Räikkönen számára különösen eseménydúsra sikeredett ez a verseny. Féltávnál visszaesett a mezőny végére, majd egy rosszul időzített bokszbeállás során is hátra került. Autója végül motorhiba miatt mondta fel a szolgálatot. Felipe Massa is autója meghibásodása miatt kényszerült kiállni. A pirosak is csak Barrichello révén jutottak végül egy ponthoz.

Már a verseny rajtjánál érezni lehetett, hogy nem egyszerű futamról lesz szó. A rajt során ugyanis öt pilóta azonnal kiesett. Így Giancarlo Fisichella,Sebastian Vettel,Anthony Davidson, Jenson Button és Mark Webber a nyitó kanyarban összeütközött és így idejekorán távozott a színről.

Izgalmasan rajtolt a 2008-as Forma 1-es világbajnokság, s nem kell sokáig várnunk a következő futamra sem, hiszen alig egy hét múlva, húsvét vasárnap kerül megrendezésre a malajziai futam, Szepangban. A malajziai pálya nagyon különböző az ausztráltól és kihangsúlyozza az autók különböző dinamikai minőségét, főleg a hosszú és gyors kanyarokban. Így a verseny végeredménye nagyon különbözhet a mostanitól. 2007-ben Fernando Alonso nyerte meg a Malajziai Nagydíjat.

 

Ausztrál Forma-1-es Nagydíj végeredménye:
1. Lewis Hamilton McLaren 1 34"50.616
2. Nick Heidfeld BMW + 0 05"478
3. Nico Rosberg Williams + 0 08"163
4. Fernando Alonso Renault + 0 17"181
5. Heikki Kovalainen McLaren + 0 18"014
6. Kazuki Nakajima Williams + 1 kör
7. Sebastien Bourdais Toro Rosso + 3 kör
8. Kimi Räikkönen Ferrari + 5 kör
9. Robert Kubica BMW Kiesett 47. körben
10. Timo Glock Toyota Kiesett 43. körben
11. Takuma Sato Super Aguri Kiesett 32. körben
12. Nelson Piquet Jr. Renault Kiesett 30. körben
13. Felipe Massa Ferrari Kiesett 29. körben
14. David Coulthard Red Bull Kiesett 25. körben
15 Jarno Trulli Toyota Kiesett 19. körben
16. Adrian Sutil Force India Kiesett 8. körben
17. Mark Webber Red Bull Kiesett 0. körben
18. Jenson Button Honda Kiesett 0. körben
19. Anthony Davidson Super Aguri Kiesett 0. körben
20. Sebastian Vettel Toro Rosso Kiesett 0. körben
21. Giancarlo Fisichella Force India Kiesett 0. körben
22. Rubens Barrichello Honda + 58 kör

 

A világbajnokság állása az Ausztrál Nagydíj után:
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 10 pont
2. Nick Heidfeld 8 pont
3. Nico Rosberg 6 pont
4. Fernando Alonso 5 pont
5. Heikki Kovalainen 4 pont
6. Kazuki Nakajima 3 pont
7. Sebastien Bourdais 2 pont
8. Kimi Raikkönen 1 pont

 

Konstruktőrök:
1. McLaren 14 pont
2. BMW-Sauber 9 pont
Williams 8 pont
4. Renault 5 pont
5. Toro Rosso 2 pont
6. Ferrari 1 pont
(Forrás: Amber PR)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!