Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.11. 17:56

Tapolca: fürdőt akarnak

<p>Miskolc - Úgy tűnik, a tapolcaiak – hangadóik – megfúrták a strand területére építendő szálló tervét.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Tapolca-fórum Káli Sándorral 2008.07.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Tapolca_f_rum_K_li_S_ndorral_2008_07_11_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tapolca-fórum Káli Sándorral 2008.07.11." /></a></dia>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/miskolctapolca-fejlesztesi-koncepcioja/cn/boon-news-em_01-20080703-105516"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Miskolctapolca fejlesztési koncepciója</B></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-2008-juniusi-miskolci-kozgyulesi-ules-napirendi-pontjai/cn/boon-news-em_01-20080624-061741"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> A 2008. júniusi, miskolci közgyűlési ülés napirendi pontjai</B></A></p>

„Elfogadta a Tapolca-fejlesztési koncepciót a miskolci képviselő-testület, de a wellness szálló sokaknál kiverte a biztosítékot...”

Így kezdtük beszámolónkat május 23-án az Észak-Magyarország által szervezett Tapolca-fórumról. Megírtuk, azóta többször is: a résztvevők „kevesellték” Fedor Vilmosalpolgármestert, ők Káli Sándorral akartak (akarnak) szót váltani.

A fórumozók akarata

Megtörtént. Az önkormányzat által csütörtök estére, a Barlangfürdő halljába meghirdetett fórumon meghallgatták Miskolc polgármesterét, kérdezték, ellátták tanácsokkal. És: meghallgatásra leltek. Olyannyira, hogy a polgármester szájából elhangzottak szerint figyelembe veszik a tapolcaiak akaratát, egyöntetű véleményét. (Tegyük hozzá: mintegy 150 ember volt ott a bő kétórás fórumon, közülük cirka húszan jutottak szóhoz, de alighanem valóban sokak, nemcsak tapolcaiak véleményét fogalmazták meg.)

A fórumozók akarata egységesnek hatott: ne épüljön szálloda a (volt) strand területére. Legyen ott strand, fürdő, élményfürdő. Megfizethető áron.

Élmény, fürdő

Amint egy hozzászóló írja a Borsod Online-on, a csütörtökön reggel felkerült kis tudósításkezdethez fűzött megjegyzésében: nem megfúrták a tervet, hanem meggyőzték a polgármestert. Ám legyen. Való igaz, a közgyűlés által májusban elfogadott határozat egyik lényeges elemével „szembe menni” látszik Káli Sándor.

Igaz, még nem írták ki a pályázatot az élményfürdő-komplexum létesítésére – az önkormányzatnak nincs rá pénze, ez a fórumon is többször elhangzott –, de azért valószínű, hogy a Pagony Béta meghiúsult tervei szellemében kívánna ott beruházni bárki. Vagyis: szálló (wellness szálló?), plusz talán némi szabad vízfelület. Avagy: nemcsak szálló, hanem a koncepcióban szereplő bevásárló-szórakoztatóegyüttes. Vízzel.

A Juno „magasságában”

És akkor most idézünk Miskolc polgármesterétől:

„... wellness hotelről ne beszéljünk...”

„... Abban állást kell foglalnunk, hogy a jelenlegi strand területén fürdő legyen, és ez a funkció legyen a meghatározó. A felnőttstrand területén fürdőfunkció legyen csak – ez a vélemény...”

„... több terv van, olyan is, hogy oda egy szálloda épüljön. Az is terv, hogy a Juno »magasságában«, a híd túloldalán szálló épüljön...”

„... nem wellness szálló épül a strandra, ez fel se merült. Nyitott és zárt fürdőről van szó...”

„... olyat nem fognak csinálni, hogy a strand helyére strandot (építenek). Fürdőt igen....”

„... az önök véleményét úgy fogják figyelembe venni, hogy a strand területén ne épüljön szálló. Ez a véleményük....”

„... Nem akarunk olyat építeni, ami boldogtalanná teszi az embereket...”


Káli Sándor kísérői
Nem egyedül érkezett a fórumraKáli Sándor. Vele volt – és rövid prezentációt tartott az elmúlt évek fejlesztéseiről – a Tapolca-projekt felelőse, Fedor Vilmosalpolgármester, továbbá dr. Mihalecz Péterjegyző, dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding elnök-igazgatója, Viszlai Józseffőépítész, Vargha Tibor, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője, Veres István, a Városgazda Kht. ügyvezetője, Stefán Csaba, a Régió Park ügyvezetője, Fridély László, a Miskolci Turisztikai, Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.
A fórumotVeres Lászlóvárosházi szóvivő vezette.


Miért nem hátra?
Agorázóink egyike, Jurecz László „elővette” azt a korábbi tervet, amelyet pár éve Bodonyi Csaba dolgozott ki. Hogy tudniillik miért ne terjeszkedhetne „hátrafelé” a barlangfürdő, a Kiskőmázsa irányába? Tetszett a tapolcaiaknak, a későbbiekben ismét előkerült az ötlet. Legyen ott az élményfürdő – hangzott el. Volt olyan vélemény, hogy a Barlangfürdőt, a parkot és a volt strandot egy egységgé kellene tenni. Mint az előző variációnál, itt is sokféle vizes szolgáltatás, lehetőség állna rendelkezésre – más-más áron.
Érdemi reagálás nem hangzott el ezekre a javaslatokra.


Védjük meg a vizet!
Sokan fogalmazták meg a véleményüket: ne épüljön Tapolcán szálló, legkevésbé a strandon. Épüljön Miskolcon! – mondták. Egyikük hozzátette: „Itt víz van! El akarják venni a vizet tőlünk! Védjük meg a vizet!” Voltak, akik szerint nem érné meg a szállodaépítőnek, nem tudná nyereségessé tenni. Ott van a Juno – tették hozzá –, ami ugye nem működik. Azzal is kellene kezdeni valamit. (Bizonyára tudják a tapolcaiak, hogy magántulajdon.) Fedor Vilmos és Káli Sándor is felhívta a potenciális beruházó helyett aggódók figyelmét arra, hogy nem egy tapolcai szállodás pályázott – eredményesen – építésre, bővítésre.


Tapolcaiaknak olcsóbban
Nem elég az a kedvezmény, amit a tapolcaiak és miskolciak (az állandó lakosok) élveznek – mondták többen, más városok példáival érvelve. Egyikük így fogalmazott: megszenvedték ennek az árát a tapolcaiak, megérdemlik a miskolciak is. A fórum vége felé Káli Sándor ígéretet tett rá, hogy javasolni fogja a szakembereknek: dolgozzanak ki olyan szisztémát, ami további kedvezményt nyújt a tapolcaiaknak, miskolciaknak. És jönnek a Miskolc-kártyák a következő közgyűlési ülésen.


Részvénytársaság, helyiekkel
Fontos turisztikai gyöngyszem, kellemes lakóövezet – ilyennek kell lennie Miskolctapolcának a városvezetői szándék szerint. Többféle érdeket kell összesimítani, ami nem könnyű – hangzott el. „A pályázat előkészítés alatt van. Amikor kiírjuk, szeretnénk önökkel és képviselőikkel konzultálni. Jelenleg nincs pályázat” – mondta Káli Sándor. Egy fórumozó nagy tetszéssel fogadott ötlete: „Miért nem lehet nyílt részvénytársaság formájában létrehozni a beruházó céget?” Ő maga – mondta – biztosan beszállna néhány százezer forinttal. Nagy tapsot kapott.


Szégyellje magát!
„Ne legyen igazam, de itt jövőre se lesz semmi!” – prognosztizálta egy hozzászóló, hozzátéve: „A város vezetése szégyellje magát ezért a Tapolcáért!” Taps, ováció. Ilyenekből egyébként nem volt hiány. Egy másik fórumozó szerint a tapolcafejlesztési koncepcióban mást értenek infrastruktúrán, infrastruktúrális fejlesztésen, mint a tapolcaiak. Nekik jó utak kellenek és csatornák. Idézet egy következő felszólalótól: „Miskolc város ne mondjon le a strandról! Ne adjuk el senkinek!”

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

  • Tapolca: megfúrták(?) a szállodát
    Úgy tűnik, a tapolcaiak, mármint akik ott voltak a csütörtök esti fórumon, megfúrták a (volt) strand területére tervezett szálloda felépítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!