Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.05.30. 18:15

Horvát testvérvárossal gazdagodhat Szerencs

<p>Szerencs - Turisztikai-közigazgatási tapasztalatszerzés a cél.</p>

Gazdag testvérvárosi kapcsolatokkal rendelkezik Szerencs, hiszen Malchin, Geisenheim németországi városokon kívül a szlovákiai Rozsnyó, a luxemburgi Hesperange, az erdélyi Nyárádszereda tartozik jelenleg testvárosai közé. Gazdasági-oktatási-kulturális együttműködés működik a települések között, a szerencsi városvezetés lakossági igény alapján szeretné bővíteni a testvérvárosok körét. A helyi lakosok horvátországi kapcsolataik eredményeként, civil kezdeményezésre Szerencs város önkormányzata fogadta Podgora város megkeresését, amely arra irányult, hogy testvérvárosi kapcsolat működjön a két település között.

 

Legkésőbb 2011 decemberében

- Testvértelepüléseinkkel gazdasági együttműködésre is sor került az Európai Unió Bizottsága által támogatott projekt keretében. A 2000-ben indított három éves program középpontjában a térségek kis- és közepes vállalkozásainak nemzetközi támogatása állt. A luxemburgi Hesperange, a németországi Malchin és Szerencs városok közös projektje Europolis néven vált ismertté -  tudtuk meg dr. Ináncsi Tünde jegyzőtőtől. A mintegy 1500 lakosú horvát település Split-Dalmáciához tartozik, a helybeliek fő foglalkozása a gazdálkodás, szőlő- és olajbogyó termesztés, halászat és természetesen az idegenforgalom. Várhatóan legkésőbb 2011 decemberében írják alá a testvérvárosi szerződést, amely a közigazgatás terén is biztosítja a tapasztalatcserét és a hatékonyabb Európai Uniós pályázatok kivitelezését.

-BTG-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!