Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.21. 06:49

Nézőpont: Jó bolt volt?

<p>Egy üzlet akkor jó, ha minden érintett jól jár vele.&nbsp;<strong>Szendrei Péter jegyzete</strong></p>

A fészekrakós adásvételi ügyek ilyennek látszottak: az eladó megszabadulhatott lakásától és új otthonba költözhetett, akinek amúgy soha nem lett volna pénze lakásvásárlásra, ingyen kapott fedelet a feje fölé, és a közvetítők, ügyvédek, banki ügyintézők számára is szépen hoztak a konyhára a szerződések. Szerintem még az állam se járt rosszul: forgott az ingatlanpiac, illetékkötelezettségek keletkeztek, és mivel a hitel fedezete még megvan, a befektetett pénz sem úszott el.

Amikor a visszaélések olyan méreteket öltöttek, hogy az már a kormánynak is feltűnt, jobbnak látta leállítani az egész fészekrakó programot – megfosztva így azokat is a lakáshoz jutás lehetőségétől, akik egyébként érdemesek lennének a közösség támogatására. Ők speciel nem jártak jól.

Mint ahogy azok sem, akik a „remek üzletek” árát a valóságban megfizették: azon lakástulajdonosok, akiknek a szomszédjába fészekrakók költöztek, hogy csak kárt és bosszúságot okozzanak nekik. Fontos a visszaéléseket elkövetők megbüntetése, de meggyőződésem, hogy azok kártalanítását sem kellene elhanyagolni, akik szenvedő alanyai voltak az elmúlt évek eseményeinek.

Szendrei Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!