Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.17. 17:31

Rendőrségi felvezetéssel érkeztek az aranyak

<p>Miskolc - Felbecsülhetetlen értékű hun kori kincseket tekinthetünk meg a hét végén Miskolcon.</p>

Felbecsülhetetlen értékű kincsek érkeztek Miskolcra pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből három napra. A Nagyszéksósi leletként emlegetett hun kori aranyakkal szerette volna meglepni a Herman Ottó Múzeum a Múzeumok éjszakáján a hozzájuk ellátogató érdeklődőket. Péntek kora délután mi is elsétáltunk a múzeumba, de akkor még a nagyszéksósi kincsek nem érkeztek meg. A régészek azonban már a kiállítóteremben tüsténkedtek, hiszen a szegedi kincsek mellett a múzeum saját hun kori tárgyait is kiállítja. Így megcsodálhatjuk a Szirmabesenyő határából előkerült korabeli harcos kardját, rajta a mágikus erejű borostyáncsüngőt és egy gepida nemes asszony ruhakiegészítőit, ékszereit, melyeket Mezőkövesd határában találtak. A terem két sarkában egy-egy hatalmas bronzüst látható. Mint dr. Lovász Emese főmuzeológus-régésztől megtudtuk, ezeket annak idején nem ételfőzésre használták, hanem valamilyen szertartás fontos kellékei voltak. Az üstök a kaposvári, valamint a szekszárdi múzeumból érkeztek, szintén vendégségbe.

Almáért elcserélte

Lovász Emese szívesen mesélt a nagyszéksósi aranyakról is. Megtudtuk: ezek a kincsek valamikor az 1900-as évek elején kerültek elő Szegedtől nem messze. Az első darabokat egy kisfiú találta a kertjükben, és mivel fogalma sem volt, hogy milyen értékre bukkant, almáért, sütőtökért cserélgette el a hun kori tárgyakat az iskolában. Az első ásatást Móra Ferenc végeztette, majd munkáját Sebestyén Károly folytatta.

Máglyalelet

A szakemberek szerint az a legvalószínűbb, hogy Nagyszéksóson egy halotti áldozatot, úgynevezett máglyaleletet találtak az Attila, hun uralkodó előtti nagyfejedelmek egyikétől. A Szegedről érkező gyűjtemény ruhadíszeket, csatokat és aranyedényeket tartalmaz, és olyan értékesek, hogy rendőri felvezetéssel érkeztek a megye határától Miskolcra, itt pedig 24 órás őrző szolgálat vigyáz majd rájuk.

A különleges kiállítás, ami eddig csak Szegeden és Németországban volt látható, szombaton este 6-tól éjfélig, vasárnap és hétfőn pedig délelőtt 10-től délután 6 óráig várja az érdeklődőket a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületében. A Múzeumok éjszakáján 500 forintos belépőjeggyel megtekinthető a múzeum mindkét épületének összes kiállítása.

ÉM


Nézze meg, milyen programok várják Önöket a Múzeumok Éjszakáján!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!