Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.17. 12:43

Rendőrségi forgóajtó – A rendőrség százával viszi bíróság elé a szabálysértőket Miskolcon

Miskolc - Több száz szabálysértőt állított bíróság elé a Miskolci Rendőrkapitányság az év első felében.

Miskolc - Több száz szabálysértőt állított bíróság elé a Miskolci Rendőrkapitányság az év első felében. Volt olyan nő, aki nyolcszor került lopás miatt szabálysértési őrizetbe, illetve állt a taláros testület előtt. Jól példázza a rendőrségi szabályértést, hogy összesen 483 szabálysértőt vett őrizetbe, illetve állított bíróság elé a Miskolci Rendőrkapitányság az év első hat hónapjában. Az esetek zömét a tulajdonelleni szabálysértések teszik ki. Ezek mellett a garázdák, illetve a tiltott kéjelgők érték el a második és harmadik helyet az összesített rangsorban.

A szabálysértési őrizetbe vett, majd bíróság elé állítottak átlagban 3-tól 15 napig terjedő elzárást, illetve 10. 000 forinttól 30. 000 forintig terjedő pénzbírságot kaptak. Az extrém példák közé tartozik az a miskolci nő, aki a vizsgált időszakban nyolc alkalommal volt szabálysértési őrizetben lopásért és a bíróság minden alkalommal, elzárással sújtotta. A tiltott kéjelgők közül van olyan nő, aki már tucatszor járta végig a hatósági procedúrát, de nem ritka, aki nyolcszor, tízszer teszi meg ugyanezt. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem egyszer fordult már elő, például, ha csendháborítás szabálysértésének gyanúja miatt intézkedtek a járőrök, akkor az érintettek verbálisan és fizikailag is ellenálltak a rendőri eljárásnak. Ilyen esetekben a rendőrök garázdaság szabálysértése miatt őrizetbe vehetik a terhelteket. Az elmúlt hónapokban ily módon előállított garázdákat a bíróság elzárással sújtotta!

A Miskolci Rendőrkapitányság által elrendelt szabálysértési őrizetek, illetve bíróság elé állítások száma:

  • Tulajdon elleni szabálysértések: 249 alkalom
  • Garázdaság: 76 alkalom
  • Tiltott kéjelgés: 50 alkalom
  • Ideiglenes megelőző távoltartás szabályainak megszegése: 12 alkalom
  • Járművezetés eltiltás tartama alatt: 6 alkalom
  • Önkényes beköltözés: 3 alkalom
  •  Információs háttér

    A rendőrség elzárással is sújtható szabálysértés esetén (pl. járművezetés eltiltás tartama alatt, önkényes beköltözés, tiltott kéjelgés) - ha tettenérésre kerül sor - az eljárás alá vont személyt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe veheti. A szabálysértési őrizet a bíróság érdemi határozatának meghozataláig, de legfeljebb hetvenkét óráig tarthat.

    - A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: Kommunikációs Iroda -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!