Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.07. 11:30

Segítenek a zápor- és szükségtározók

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Ötmillió köbméternyi vizet képesek ideiglenesen megtartani az új szükségtározók.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Ötmillió köbméternyi vizet képesek ideiglenesen megtartani az új szükségtározók.A Sajó-völgy árvízvédelmi biztonságának teljes körű meghatározásakor számolni kell a Bódva-völgyi tározók kialakításának, valamint a Sajó és Bódva mederkotrási munkáinak kedvező hatásaival is. A várható és előre jelzett tetőzési szintek csökkentésében jelentős szerepet játszik a folyók úgynevezett középvízi mederének megelőző, vízkár-elhárítási célú kotrása azokon a szakaszokon, ahol a korábbi árvizek jelentős feltöltődést okoztak. A jól karbantartott, egységes középvízi medernek ugyanis nagyon fontos szerepe van a nagyvizek levezetésében.

Ezen okfejtés nyomán a tavalyi megyénkbeli nagyárvízek utáni fontos beruházásokról szóló kormányhatározatokba belefoglalták a Sajó, a Bódva és Hernád folyók kotrását is. Az azóta már befejeződött munkák eredményeként mintegy 20 kilométernyi folyószakaszt kotortak és több mint 400 ezer köbméternyi „mederanyagot” távolítottak el a Sajóból, a Bódvbából és a Hernádból.

Ötmilliós kapacitással

Hasonló megelőző feladata van a A Bódva völgyébe megtervezett és legnagyobb részben már el is készült három szükségtározónak és négy záportározónak, amelyek összességében mintegy ötmillió köbméter tározókapacitással rendelkeznek. A szükségtározók – amennyiben megnyitásukra döntés születik – elsősorban a Bódva árhullámainak levonulására gyakorolnak hatást, de árhullám-csökkentő hatásuk a Sajón levonuló árhullámokra is érvényesül. Ez biztosítja azt, hogy egy tavaly nyárihoz hasonló nagyárvíz már nem okozhat károkat a folyó alsóbb szakaszain.

A záportározók elsősorban a „névadó település” (azaz Hídvégardó, Bódvaszilas, Szendrőlád és Edelény) vizeinek lefolyás-szabályozásában játszanak szerepet, csökkentve a településeken a gyorsan, nagy mennyiségben érkező csapadékokból kialakuló helyi vízkárok valószínűségét, illetve károkozását. Ugyan ezek a Bódva árhullám csökkentésére csekély hatással vannak, de végső soron annak árvízi vízhozamát mérséklik.

A hídvégardói már kész van

Mindezeket figyelembe véve megállapítható, hogy a Bódva-völgyi települések mellett a Sajó-völgyi települések árvízi biztonságára is közvetlenül és közvetve is kedvező hatással vannak a megvalósuló tározóépítések. A hídvégardói záportározó teljes egészében elkészült, a többi tározó töltésépítési munkálatai pedig előrehaladott állapotban vannak.

Tározók, kapacitások

Szükségtározók      

Bódvalenkei: 2 millió köbméter

Bódvaszilasi: 1 millió köbméter

Bódvarákói: 1,5 millió köbméter

Záprotározók

Hídvégardói: 22 ezer köbméter

Bódvaszilasi: 47 ezer köbméter

Szendrőládi: 48 ezer köbméter

Edelényi: 157 ezer köbméter

ÉM-SZB


Már csak az utolsó simítások hiányoznak a Felsőzsolcát védő körgátrendszeren.


A tavalyi nagyárvizek után elmondható, biztonágban vannak a folyó menti települések.


Június közepén egy felsőzsolcai földtulajdonos kereste meg a Borsod Online-t azzal kapcsolatban, hogy hosszú hónapok óta szóra sem méltatja őt az illetékes minisztérium annak kapcsán, hogy mi lesz azzal a földjével, ahol gátat építenek, ahonnan sok-sok teherautónyi földet elhordtak már. Íme a minisztérium válasza!


Egy felsőzsolcai földtulajdonos kereste meg szerkesztőségünket azzal kapcsolatban, hogy hosszú hónapok óta szóra sem méltatja őt az illetékes minisztérium annak kapcsán, hogy mi lesz azzal a földjével, ahol gátat építenek, ahonnan sok-sok teherautónyi földet elhordtak már. Azt mondja, hogy nincs egyedül azzal, hogy február óta szóra sem méltatják.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!