Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.26. 18:39

Tudást „gyárt” a Tudásgyár

Miskolc, Diósgyőr - Kortárs alkotók, rendezők, kritikusok segítenek a kérdés megválaszolásában: hogyan nézzünk színházat?

Miskolc, Diósgyőr - Kortárs alkotók, rendezők, kritikusok segítenek a kérdés megválaszolásában: hogyan nézzünk színházat?

A Szépmesteségek Alapítvány és a KKSK közös pályázata nyomán beindult Tudásgyár projektben a több ingyenes művészeti tábor fut egy időben Miskolcon a Vasgyárban. A MŰÚT Írótábor résztvevői irodalmi műveket küldtek be, ezek alapján válogatták a fiatalokat a táborba – mondta el Zemlényi Attila, táborvezető. Az ország más tájairól és a határon túlról is érkeztek jelentkezők, akik 12 előadó, többek között Sopotnik Zoltán, Lugossy László segítségével egy úgynevezett MOB-ot alkotnak, szövegláncot készítenek a táborozó diákok munkáiból, melyet klipszerűen forgatnak le és kapcsolnak össze – fejtette ki. Így egy filmes történetté válik, melyet a zárónapon mutatnak be.

Megismerni, megérteni

A Gyársztori, Vasgyár helytörténeti tábor azt vállalta fel, hogy a gyár megismertetésén kívül az azt körülvevő környezetet, a várost, Lillafüredet, a Kohászati Múzeumot is bemutatja a táborlakóknak – ismertettte Darázs Richárd, szekciófelelős. Volt többek között prezentáció a Vasgyár és a Google címmel, kreatív műhelymunka keretében pedig a „Műszakváltás” című kiállítást újítják meg. Fesztivál-programokat állítanak össze, melyek egyikét a Sziget fesztiválon láthatja a nagyközönség.

A Tudásgyár Deszka műhelyének szervezésében, a Maladype Színház közreműködésével a diákok a tabuk témájában vesznek részt színházi foglalkozásokon, próbákon - tudtuk meg Bujdos Attila, témavezetőtől. Kortárs alkotók, rendezők, kritikusok segítenek a kérdés megválaszolásában: hogyan nézzünk színházat? A Maladype a mai hazai független színház meghatározó csoportja. Művészeti vezetőjük, Balázs Zoltán olyan nagy tudású mestereknél tanult, mint például Robert Wilson.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!