Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.08.21. 10:30

Újratermelődő szeméthegyek Miskolcon

Miskolc - A várost kötelezi a felügyelőség a szemétdombok felszámolására, de az összesre aligha jut pénz.

Miskolc - A várost kötelezi a felügyelőség a szemétdombok felszámolására, de az összesre aligha jut pénz.Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség augusztus 11-én hivatalból eljárást indított Miskolc megyei jogú város önkormányzata ellen hulladékgazdálkodási kötelezettség miatt, mert egy július végi ellenőrzés során a város egyes területein – a Felső-Avason, a Teleky soron, a Számozott utcákban, Lyukóvölgyben a Nehéz utcán, Elnök utcán és a Tetemváron – illegális hulladéklerakókra bukkantak. A felügyelőségnek nem sikerült megállapítania, ki helyezte el a szemetet, de az kiderült, hogy önkormányzati területen virulnak a szemétdombok.

Ha önként nem tesz eleget hulladékkezelési kötelezettségének, a hulladékgazdálkodás rendjéről szóló törvény szerint az elhagyott hulladék elszállítására és ártalmatlanítására a környezetvédelmi hatóság kötelezi a települési önkormányzatot. Az erről szóló határozatot a napokban postázta a miskolci önkormányzatnak a felügyelőség.

Sziszifuszi munka

Dobos Tímea, a városháza szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy „valóban van ilyen ügy ”, de Miskolc városa mindent elkövet annak érdekében, hogy az illegális szeméthegyek eltűnjenek, a városnak azonban hatalmas gondot és pluszköltséget jelentenek a szemetelők. Az illegálisan lerakott szemét elszállítására és elhelyezésre 15 millió forint van elkülönítve erre az évre, de ennek többszöröse sem jelentene megoldást, mert a szemetelők szinte napokon belül újratermelik a szeméthegyeket. Az említett területeken élők közül sokan élnek guberálásból, akik kitúrják a hulladékgyűjtőket, és ami számukra nem érték, azt eldobják, tettenérésük pedig szinte lehetetlen.

Dobos Tímea elmondta még: Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere tavasszal feljelentést tett a Bábonyibércen található áldatlan állapotok, illetve illegális szemetelők ellen. Idén februárban a Hidegsori út mellett, a Varga hegyen, a Magas hegyen, az Öröm hegyen, Komlóstetőn és a Tetemvár környékén megszüntették az illegális szemétlerakókat, de azok szinte napokon belül újratermelődtek.

A Számozott utcákat az ott élőkkel közösen takarították ki, de a szemét ott is újratermelődik. Megoldást jelenthet a térfigyelők elhelyezése – hiszen ahol van, ott a szemét is kevesebb –, és ha az állampolgárok azonnal bejelentést teszünk a városüzemeltetési osztályon vagy a Városgazda Kft.-nél, ha szemetelést tapasztalnak.

ÉM-SZP

Mit tett a város?

Az első fél évben 190 tonna illegális szemetet szállítottak el, ennek költsége több mint négymillió forint volt. A számozott utcák végén márciusban 60 tonna hulladékot szállítottak el. A közterület-felügyelők január és augusztus között illegális szemétlerakók ügyében 106 esetben jártak el, 3 tettenérés történt, 711 guberálást vizsgáltak, 49 esetben figyelmeztettek, 45 feljelentést kezdeményeztek. Öt esetben értek tetten olyan személyt, aki emberi ürülékkel szennyezte a közterületet, tucatnyi közterületi szemetelőt értek tetten. Ellenőrizték a szemétszállítási szerződéseket: 70 esetben figyelmeztettek, 71 eljárást kezdeményeztek, 116 esetben nem tapasztaltak hiányosságot. Vizsgálták a tisztántartási sáv rendezetlenségét is: 314 esetben figyelmeztettek, 67 esetben eljárást kezdeményeztek.

Mit tesz a város?

A közterület-felügyelet rendszeresen ellenőrzi a szemétszállítási szerződéseket. Figyelő szolgálatot működtetnek, civil autóból, civil ruhában figyelik a területet. Legutóbb két napon át tartott az akció a Martin- kertvárosban, egy történt tettenérés. Január elsejétől a települési önkormányzatok – a bérpótló juttatásra való jogosultság további feltételenként – rendeletükben előírhatják, hogy a kérelmező, illetőleg a támogatásra jogosult a lakókörnyezetét tartsa rendben. Miskolc is megalkotta rendeletét, június elsejétől érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!