Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.21. 13:41

Egyformában tiltakoztak a földesisták

Miskolc - Iskolájuk átkeresztelése ellen demonstráltak szerdán a Földes Gimnázium diákjai.

Miskolc - Iskolájuk átkeresztelése ellen demonstráltak szerdán a Földes Gimnázium diákjai.

Egyenpólóban és -nyakkendőben demonstráltak szerdán a földesista diákok. Az ellen tiltakoztak, hogy a miskolci képviselő-testület októberi ülésén meg akarja változtatni iskolájuk, a Földes Ferenc Gimnázium nevét Széchenyire. Épp az egyik óra közti szünetben értünk az iskolába. Úgy tűnt, a névváltoztatással egy tanuló sem ért egyet, hisz minden diákon a gimnázium fehér pólója vagy sötétkék nyakkendője volt. Egy csapat diák várt ránk a társalgóban, és néhány perc beszélgetés után kiderült: leginkább azt sérelmezik, hogy senki nem kérdezte meg az ő véleményüket.

– Pedig az oktatás a gyerekekről szól – érvel Keczer Bánk –, – mégsem volt senki kíváncsi arra, hogy mi mit gondolunk.

Váradi Gábor pedig azt meséli, hogy az iskola egyik tanárától tudták meg a városvezetés szándékát, azaz, hogy át akarják keresztelni az iskolát. A hír heves indulatokat váltott ki először, rögtön tiltakozó akciókat akartak szervezni a diákok, de Veres Pál igazgató azt mondta nekik, ne indulatból cselekedjenek, hanem inkább észérvekkel próbálják meggyőzni a döntéshozókat.

Nem adják fel

A földesista diákok szerint sokat veszítenének, ha Széchenyi lenne az iskolájuk neve.

– Én például végzős vagyok – mondja Pokó Csongor. – Nagyon sajnálnám, ha az érettségi bizonyítványomban nem a Földes Gimnázium neve szerepelne.

A diákok szerint a Földes név bizonyos előnyökhöz juttat. Hisz tehetséges diákjai miatt nemzetközileg is elismert az iskola, és tanulói vagy öregdiákjai bárhol járnak, mindenütt számít, hogy holt tanulnak, hol érettségiztek. A fiatalok azt mondták, nem adják fel. Aláírás-gyűjtési akciót szerveztek a hét végére, amit később az iskolájukban is folytatnak majd. És ha kell, más akciót is kitalálnak. Mint fogalmaznak: nem agresszívan akarnak tiltakozni, csak szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ők is itt vannak, az ő véleményüket is vegye figyelembe valaki.

ÉM


Földes-ügy - Előzmények:

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!