Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.18. 12:39

A kérdés: ölni akart-e a tűzzel?

Miskolc - Hamarosan ítélet várható az élettársát benzinnel lelocsoló és meggyújtó férfi ügyében.

Miskolc - Hamarosan ítélet várható az élettársát benzinnel lelocsoló és meggyújtó férfi ügyében.

A tűzszakértőt hallgatta meg a keddi tárgyalási napon a megyei bíróság dr. Péter Zoltán vezette tanácsa abban a büntetőügyben, melynek állásáról már több ízben beszámoltunk az Észak-Magyarországban. A nyékládházi férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletével és közveszélyokozással vádolja a főügyészség, mert benzinnel lelocsolta élettársát, majd meggyújtotta, aztán a nő tulajdonában lévő borházat – ahol együtt éltek – egy benzines kanna és egy propán-bután gázpalack segítségével felrobbantotta.

Korábban már készült egy tűzszakértői jelentés az ügyben, de az eljárási szabályok szerint az azt író szakértőt ki kellett zárni, mert szaktanácsadóként a nyomozás során is közreműködött. Az új tűzszakértő jelentését elemezte a bíróság a keddi tárgyalási napon. A szakértőnek arra kellett választ adnia, hogyan robbant fel a borház, illetve hogyan játszódhatott le a sértett felgyújtása, és hogy annak milyen hatásai lehettek.

Benzin és gáz

A szakértő álláspontja szerint a detonáció szándékos emberi közreműködés következménye kellett, hogy legyen, mert ha a vádlott csak véletlenül hagyta volna nyitva a gáztűzhely és a palack csapjait, a házikóban nem alakult volna ki robbanásra alkalmas gázkoncentráció. Úgy viszont, hogy a palackot nyomáscsökkentő nélkül megnyitották, már igen – ezt támasztják alá a korábbi tanúvallomások is, melyek arról számoltak be, hogy a gázpalack az alsó egyharmadáig deres volt, ami csak akkor alakul ki, ha nagy nyomáson áramlik ki a gáz a palackból.

A szakértő szerint a helyszínen talált benzines kannába lógatott égő rongy indította be a folyamatot. Mivel a közelben más ingatlan nem volt, és a személyforgalom is elenyésző, a szakértő szerint közveszélyokozás nem történt. Hasonló megállapításra jutott a másik helyszínen történt gyújtogatással kapcsolatban is. A vád szerint a terhelt a műanyag palackban magával vitt benzint löttyintette a sértettre, majd meggyújtotta. A benzinből a szoba bútorzatára is fröccsent, de nem alakult ki olyan mértékű tűz, hogy az közveszélyt okozhatott volna, mondta a szakértő.

A jelentés hosszan foglalkozik azzal is, hogy a ruhára fröccsentett benzin milyen intenzitással ég, ezzel kapcsolatban a szakértő egy korábban elvégzett kísérlete eredményét is idecitálta. Annak tanúsága szerint a benzin elégéséig a lángok intenzívek, aztán amikor már csak a textil ég, mérsékeltebbek. A benzin – ami a vádlott védekezése szerint véletlenül fröccsent a sértett bal mellkasára, arca bal oldalára a megrepedt PET-palackból – esetünkben is fellobbant, de a sértettet gyorsan eloltották. Az ügyész arról kérdezte a szakértőt, okozhatott volna-e a tűz életveszélyt, mire a szakértő úgy válaszolt, hogy ha nem oltják el időben, illetve a sértett belélegzi a forró levegőt, lett volna erre esély.

A tárgyalás a tűzszakértő és az orvos szakértő együttes meghallgatásával folytatódik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!