Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.21. 17:17

A magyarok világtörténelmet csináltak

Miskolc - Az összefogásban látja a nemzet felemelkedésének lehetőségét a kormánymegbízott.

Miskolc - Az összefogásban látja a nemzet felemelkedésének lehetőségét a kormánymegbízott.

A megyeszékely középiskolásaival együtt ünnepeltek pénteken a kormányhivatal dolgozói. A Művészetek Házában megtartott, az 1956-os forradalom hőseinek emléket állító ünnepi megemlékezésen a Himnusz közös eléneklése után Fandl Ferenc színművész Tollas Tibor Bebádogoznak minden ablakot című versét adta elő, majd Demeter Ervin kormánymegbízott, a megyei kormányhivatal vezetője mondta el ünnepi beszédét. Demeter Ervin az 1956-os forradalom mellett kiállt Nobel-díjas író, Albert Camus szavait idézte, ami szerint „A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz évben”, majd röviden kitért az 1956. október 22-23-án Miskolcon történtekre is.

A kormányhivatal beszédében arra hívta fel a figyelmet: történelmünk határozza meg nemzeti öntudatunkat, ezért híven kell ápolnunk azt. A bűnösöknek meg lehet és meg kell bocsátani, de soha nem szabad megfeledkezni róluk, mint ahogy a hősökről és a szabadságharc más áldozatairól sem. A magyarok 1956-ban világtörténelmet csináltak, amikor szabadságukért fel mertek lépni egy nagyhatalommal, a Szovjetunióval szemben. Az 56-os szabadságharc az összefogás erejét hirdeti, mert „egy ujjal egy kavicsot sem lehet felemelni, nehogy egy hazát” – zárta beszédét Demeter Ervin.

Ez követően Cseh Tamás korábban kiadatlan dala, a Corvin köziek csendült fel, aztán egy újabb verset követően az ünnepség záróakkordjaként bemutatták Goda Krisztina Szabadság, szerelem című filmjét.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!