Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.20. 16:28

A színházigazgató nem mond le

Miskolc - A direktor szerint nem biztos, hogy kell a biztos...

Miskolc - A direktor szerint nem biztos, hogy kell a biztos...

Önkormányzati biztost kapott a Miskolci Nemzeti Színház, a Conto & Controll Könyvvizsgáló, Könyvelő és Gazdasági Tanácsadó Kft. Erről csütörtökön zárt ülésen döntött a miskolci testület. A biztos kinevezését az előterjesztés azzal indokolja: A Miskolci Nemzeti Színház költségvetésének szeptember végéig teljesített adatai az intézmény gazdasági helyzetének jelentős romlását mutatják, a feladatellátás finanszírozása veszélybe került."

Halasi Imrét, a színház igazgatóját arról kérdeztük, mit szól az önkormányzat döntéséhez. Válaszában elmondta: nem lett volna szükség az önkormányzati biztos kinevezésére, mivel ezt semmi nem indokolja. A teátrumnak 15 millió forintos kifizetetlen számlái vannak, amely a költségvetésének nem éri el az 1 százalékát, így az Államháztartási Törvény szerint sem indokolt a biztos kinevezése - magyarázta.

Más koncepció

Azt is elmondta, az igazi probléma az, hogy a város augusztusban, a színház költségvetéséből zárolt 88 millió forintot, és nem úgy tűnik, hogy ezt valaha visszaadja. Így fogalmazott: a Miskolci Nemzeti Színház az ország legrégebbi, és az operaház után a legnagyobb színházi intézménye, nem ezt a bánásmódot érdemli.

Halasi Imrét arról is kérdeztük, mi hangzott el közte és dr. Kriza Ákos polgármester közt a szerdai találkozón. Mint elmondta: a polgármester kifejtette, tudja, a direktor szerződése 2012. december 31-ig szól, de szeretné, ha már az évad végén távozna. Halasi Imre erre megkérdezte, miért ilyen gyorsan, mire az volt Kriza Ákos válasza: mert más az elképzelése.

Azt is megkérdeztük Halasi Imrétől, lemond-e posztjáról? "Érvényes szerződésem van, feladatom, felelős vagyok a kollégákért, az intézményért. Nem látok okot a lemondásra, míg a "hajóról" a vízbe nem löknek. De tudok úszni..." - fogalmazott.

Azt is elmondta, az egyébként enyhe kifejezés, hogy a színház nehéz helyzetben van, sokkal inkább tragikusban - fogalmazott. De ennek legfőbb okozója a városvezetés, amely jelentős összegeket vont el a színháztól - folytatta. Én csak lekövettem az eseményeket - tette hozzá. Mint mondta: a zárolás után átszervezte a színház programját, hogy működőképes maradjon, ekkor a polgármester megköszönte neki ezt a munkát.

Halasi Imre azt is elmondta: amennyiben színházi gazdasági ember az önkormányzati biztos, akkor megérti a helyzetünket, amennyiben nem, akkor csak nehezíti.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!