Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.27. 17:49

Hidvégardó tiszta vize

Hídvégardó - A településen élők szennyvize nem veszélyezteti tovább a község alatti érzékeny vízbázist.

Hídvégardó - A településen élők szennyvize nem veszélyezteti tovább a község alatti érzékeny vízbázist.

Hat kilométernyi gravitációs gerinccsatornát, három kilométernyi bekötővezetéket, három szennyvízátemelőt és egy napi ötven köbméternyi szennyvíz automatikus, biológiai tisztítására alkalmas szennyvíztisztító telepet valósított meg a hígvégardói önkormányzata megbízása alapján a Gátépítő Kft. és az FK Raszter Zrt. által alkotott kivitelezői konzorcium. A jelenleg ötven százalékos kapacitással működő szennyvíztisztító telepen olyan hatásfokkal tisztítják meg a szennyvizet, hogy vegyszeres kezelésre szinte nincs is szükség, a megtisztított szennyvizet így egy csővezetéken keresztül közvetlenül a Bódvába lehet ereszteni.

Teljes egyetértésben

A település csaknem minden lakója támogatta a község ez idáig legnagyobb infrastrukturális beruházását, és ez abban is megmutatkozott, hogy a településen élők 95 százaléka vállalta a hálózathoz való csatlakozás egyszeri 160 ezer forintos költségét, vagy az öt éven keresztül havi háromezer forintos részlet megfizetését, mondta Matusz Tamás, Hídvégardó polgármestere.

Mint elmondta, harmadik nekifutásra nyerte meg a település a beruházáshoz szükséges pályázati pénzt, ám a kivitelezést az árvizi helyzet is is akadályozta.A lemaradást azonban a kivitelezők behozták, ez év márciusára elkészültek a szennyvízcsatornákkal, az átemelőkkel és a tisztítóval is. A hálózat üzemeltetését kezdetben saját vállalkozással képzelte megoldani az önkormányzat, végül úgy határoztak, hogy azzal az ÉRV Zrt.-t bízza meg.

 

Hídvégardó szennyvízberuházását az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program támogatta. A víziközmű társulathoz csatlakozott 375 „érdekeltségi egység” szennyvízét kezelik, de további bővítésre is van lehetőség. A beruházás költségéinek jelentős részét az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Új Magyarország Fejlesztési terv által biztosított 346 millió forint fedezte, míg az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 9,3 millió forintos EU önerőalap támogatással segítette a projekt megvalósítását.

 

A beruházást jelképesen Gúr Nándor, a parlament foglalkoztási bizottságának elnöke adta át.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!