Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.14. 11:28

Jó, ha bilincsben látják az uzsorást

Sajókaza - Az első sikeres elfogások után csoportosan tettek feljelentéseket a sértettek.

Sajókaza - Az első sikeres elfogások után csoportosan tettek feljelentéseket a sértettek.

Az uzsorásokkal, az ellenük való hatékony fellépés módszereivel foglalkozott az a konferencia, amelyet csütörtökön tartottak Sajókazán, s ahol rendőrségi szakemberek mellett a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó települések polgármeserei, cigány kisebbségi vezetői is jelen voltak.

Az egybegyűltekkel többek között Varga László alezredes, az Ózdi rendőrkapitányság vezetője osztotta meg tapasztalatait. Az ózdi rendőrök élen járnak az uzsorások elleni küzdelemben, ez évben évben kilenc szervezett akcióban, 29 uzsorást tartóztattak le. Mint a kapitány elmondta, az első két ügy hozta maga után a többit, ezután tömegessé váltak a feljelentések, az emberek el merték hinni, hogy mégis lehet valamit tenni az őket fenyegetőkkel szemben. Volt, hogy csoportosan mentek be a kapitányságra, hogy megtegyék feljelentéseiket.

Bár az uzsorázásról tíz éve tudnak a hatóságok, a hatékony fellépést éppen a tanúk, sértettek elzárkózása nehezítette, mert nem mertek részt venni az azok ellen folyó eljárásban, akik számára ki voltak szolgáltatva. A rendőrség a saját eszközeivel megpróbált fellépni az uzsorások ellen.

Segélyosztáskor a posta előtt tömegek verődtek össze, s az uzsorások ott lapultak az emberek között, majd a sértettektől rögtön azután elvették a pénzt, hogy azok megkapták. Ezért kezdetben a postai kézbesíts szabályait próbálta betartatni a rendőrség, elérték, hogy mindenki csak a lakáscímén vehesse át a pénzküldeményt, aminek ugyan városkép-, közlekedésbiztonság-javító hatása volt, az uzsorázás szempontjából eredménytelennek bizonyult.

A pszichés hatás

Ezután az ózdi rendőrök megnézték, hogyan lehet maximálisan kihasználni a rendőrség rendelkezésére álló eszközöket. A kollégák utasításba kapták, hogy gyűjtsenek be minden információt azoktól, akik – még ha valamilyen érdekből is, de - együttműködik a rendőrséggel. A begyűjtött adatokat leellenőrizték. Amikor már tudták, kik adják a kamatos pénzt, mennyit adnak és kinek, előkészítettek egy rendőri akciót a bevetési állománnyal, terrorelhárítási központtal, és sokszor éppen a pénzátadás pillanatában fogták el az uzsorásokat. Ezeket aztán párhuzamos kihallgatások során számoltatták el. Pszichés hatása van, amikor a lakosság látja, hogy az uzsorást bilincsben elviszik.

Ez Ózdon egy nyitást eredményezett a rendőrség fel, dömpingszerűen érkeztek a feljelentések, bejelentések. Sikerült nagyobb állampolgársági bizalmat felépíteni. Varga László elmondta még: számtalan név van még „zsebben”. Van olyan ügy, ahol hetven sértett van, és nő a számuk, ezért nehéz azt mondani, hogy ezt a szálat elvarrtuk, jöhet a következő ügy. A rendőrségi kapacitás véges, és iszonyú sértett-számmal dolgoznak, az információk feldolgozása időigényes. Pedig gyorsan kell dolgozni, mert ha a nyomozások húzódnak, a sértettek megpróbálnak visszatáncolni, vallomásukat visszavonni, néha többen is egyszerre.

Mára már ügyvédek szakosodtak arra, hogy kihúzzák az uzsorásokat a csávából, a telefonszámukat kézről kézre adják ebben a körben, ahol a bűnszövetségben való elkövetési mód is gyakori. Kések, bárdok, lándzsák, szúró-vágó eszközök, iratok, nyilvántartások igazolják az uzsorázást, és olyan vagyoni gyarapodás, ami az adott környezetbe nem illik bele. A nyomozók felvételeket készítenek a kontrasztról. Megkeresik a Nemzeti Adó és Vámhivatalt, adóbevallást kérnek be, cég-, gépjármű-, ingatlan-nyilvántartásokat néznek át, hogy kiderüljön, ki milyen vagyonnal rendelkezik.

Az első ügyet éppen most fejezték be, 12 rendbeli uzsora-bűncselekményt tudtak bizonyítani.

ÉM-SZP

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!