Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.19. 14:05

"Jobb elkésni bárhonnan ebben a világban, mint túl hamar érkezni a másikba!"

Sajóbábony - Rendkívül zord időjárási körülmények között, a szakadó esőben október 8-án hajnal fél egykor egy ormosbányai fiatalember BMW típusú személygépkocsijával a 26 számú főútvonal sajóbábonyi elágazásánál elvesztette uralmát a járműve irányítása felett. Az autó a vizes felületű úttesten többször megpördült tengelye körül, először egy közlekedési jelzőtáblát, majd a gépkocsi hátsó részével egy közvilágítási oszlopot kidöntve állt meg.

Sajóbábony - Rendkívül zord időjárási körülmények között, a szakadó esőben október 8-án hajnal fél egykor egy ormosbányai fiatalember BMW típusú személygépkocsijával a 26 számú főútvonal sajóbábonyi elágazásánál elvesztette uralmát a járműve irányítása felett. Az autó a vizes felületű úttesten többször megpördült tengelye körül, először egy közlekedési jelzőtáblát, majd a gépkocsi hátsó részével egy közvilágítási oszlopot kidöntve állt meg.A baleset következtében a járműben hátul utazó fiatalember olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a szakszerű orvosi ellátás ellenére kórházba szállítást követően sérüléseibe belehalt. A jármű vezetője és az első ülésen ülő utasa könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az ügyben a nyomozás lefolytatását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vette át. A vizsgálat során információ merült fel arra vonatkozóan, hogy a járműben utazó személyek kábítószert fogyasztottak a baleset bekövetkezése előtt.

A balesetet követő három napon belül a rendőrség minden személyt kihallgatott. Az eljárás során alkalmazott kábítószer gyorsteszt pozitív eredményt mutatott minden személynél. Ennek okán a gépkocsi járművezetője, utasa, valamint a baleset előtt egy másik autóba átszálló utas ellen a főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya büntetőeljárást kezdeményezett. Tekintettel a bűncselekmény súlyára a jármű vezetőjét kihallgatását követően azonnal őrizetbe vette a rendőrség és kezdeményezte előzetes letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok alapján a nyomozó hatóság előterjesztését megalapozottnak találta a Miskolc Városi Bíróság, így elrendelte a sofőr előzetes letartóztatását. Az autó utasaival szemben szabadlábon hagyásuk mellett folyik a büntetőeljárás.

A történtekhez hozzátartozik, hogy a BMW gumiabroncsai szinte simára futott gumiprofillal rendelkeztek, valamint a jármű műszaki érvényessége is lejárt.

Az ügy tanulsága: rossz idő, vizes út, nem megfelelő műszaki állapotú autó, gyorshajtás, bódult állapot = Egy fiatal ember élete!

Információs háttér

Büntető törvénykönyv *188. § (1) Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés bűntett miatt a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, b) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget, c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, 282. § (1) Aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az országba behoz, onnan kivisz, vagy az ország területén átvisz, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.*

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!