Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.18. 09:26

Luxusból börtöncellába

Alsózsolca, Sajóhídvég, Sajókaza - Uzsorásokat „gyűjtögetnek” a megye rendőrei.

Alsózsolca, Sajóhídvég, Sajókaza - Uzsorásokat „gyűjtögetnek” a megye rendőrei.

A Miskolci Rendőrkapitányság felderítő osztályának nyomozói október 4-én vettek őrizetbe egy alsózsolcai házaspárt, akik a gyanú szerint bűnszövetségben, üzletszerűen, több helyi lakossal - azok szorult helyzetét kihasználva - különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást kötöttek. Részükre havonta, különböző összegű készpénzt kölcsönöztek, valamint a bolti árhoz képest irreálisan magas – két-háromszoros - áron különböző élelmiszereket adtak el. Az így hitelspirálba kerülő adósok közül volt, akit tartozása megadásának „ösztönzésére” veréssel fenyegettek meg – tájékoztatta lapunkat dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője.

Az aktuális részleteket jellemzően a családi pótlék felvételekor és nyugdíj osztáskor kasszírozta a 48 éves alsózsolcai asszony és 53 éves férje. A videofelvételekkel is dokumentált pénzátadásokat követően a nyomozók elfogták az elkövetőket, akiktől jelentősebb összegű készpénz, valamint neveket és pénzösszegeket tartalmazó feljegyzések kerültek elő. A gyanúsítottaknál megtartott házkutatás során is nagy mennyiségű készpénzre és kézzel írt „elszámolási iratokra”, bankkártyákra bukkantak a rendőrök, amiket bizonyítékként lefoglaltat. Az üzlet virágozhatott, mert bár az elkövetők bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkeznek, lakókörnyezetükhöz képest átlagon felüli nívón éltek.

Sajóhídvégen is

A miskolci nyomozók egy nappal korábban egy 37 éves sajóhídvégi nőt is őrizetbe vettek, aki a gyanú szerint száz százalékos kamatra adott pénzt kölcsön. Aki nem tudott vagy akart fizetni, azt életveszélyesen megfenyegette. Az élet vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással és uzsora-bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható nő – csakúgy, mint alsózsolcai kollégái – már előzetes letartóztatásban van.

Sajókazán is

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Sajókazai Rendőrőrse múlt hétfőn két ügyben három elkövetőt vett őrizetbe uzsora-bűncselekmény gyanújával. Egy 59 éves sajókazai férfi és 55 éves felesége a gyanú szerint már öt éve rendszeresen 10-20 ezer forintos kölcsönöket adott a rászorulóknak ötven százalékos, vagy azt meghaladó uzsorakamatra. Egy 36 éves sajókazai férfi a gyanú szerint ugyancsak uzsorakölcsönök folyósításával használta ki a rászorultak helyzetét. A nála megtartott házkutatás során tárgyi bizonyítékként foglalta le a rendőrség az adósok nevét és a kölcsön-tartozásokat nyilvántartó füzet. A kazai uzsorások is előzetesben vannak.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrség jelenleg 46 ügyben, 71 gyanúsítottal szemben folytat eljárást uzsora-bűncselekmény elkövetésének gyanújával. Közülük 45 fő áll valamilyen kényszerintézkedés hatálya alatt.

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!