Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.14. 17:56

Hamis tanúzás: A Szögi-ügy tisztázását akadályozták

Sátoraljaújhely - Négyen állnak a bíróság előtt hamis tanúzás miatt, akár nyolc évet is kaphatnak.

Sátoraljaújhely - Négyen állnak a bíróság előtt hamis tanúzás miatt, akár nyolc évet is kaphatnak.

Az ügyészség hamis tanúzással és hatósági eljárás akadályozásával vádolt meg négy embert, akik másokat is arra akartak rávenni, hogy vallják azt a rendőrségen és a bíróságon, hogy Szögi Lajost valójában csak ketten bántalmazták. Mint emlékezetes, öt évvel ezelőtt Olaszliszkán gyerekei szeme láttára a halálra vertek egy autóst a helybeli romák. Helmeczy László, az áldozat, Szögi Lajos jogi képviselője a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróságon tegnap kezdődött tárgyaláson is ott volt.

Munkatársunknak elmondta: az eljárás másfél éve alatt sokszor azért nem lehetett haladni a büntetőeljárással, mert a tanúk hol visszavonták vallomásaikat, hol összevissza beszéltek. Kiderült, volt, akit megöléssel fenyegettek meg, ha olyan vallomást tesz, ami alapján a most börtönben lévőket elítélik.

Helmeczy Lászlótól úgy tudjuk, az ügyben tegnap volt az első tárgyalási nap, ami a vádirat ismertetésével kezdődött, majd a bíróság meghallgatta a terhelteket és még néhány tanút. Volt olyan megidézett, aki időben nem ért oda a tárgyalásra, őt újra idézi majd a bíróság. Helmeczy László szerint a vád súlyos; mivel a hamis tanúzás egy kiemelt fontosságú ügyben történt, akár kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Az eljárás december 13-án folytatódik.

ÉM-SZP

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!