Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.16. 16:33

„Megölünk minden magyart, megdöglötök, magyarok!”

Miskolc - Fenyegetve érezték magukat a bábonyi romák, ezért támadtak szamurájkarddal, lapáttal.

Miskolc - Fenyegetve érezték magukat a bábonyi romák, ezért támadtak szamurájkarddal, lapáttal.

Csaknem napra pontosan két évvel ezelőtt a sajóbábonyi romák rátámadtak egy autóra, amiben gárdistákat sejtettek. Az ügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak vádjával kilenc sajóbábonyi cigány férfi ellen folyik eljárás a megyei bíróság dr. Czibrik Attila bíró vezette tanács előtt. Az ügyet korábban már a városi bíróság elkezdte, de menet közben felmerült egy momentum – egy balta, ami a megtámadott jármű vezetőoldali fejtámlájába ékelődött –, ami miatt a megyei bírósághoz kerültek át az akták, ám a vádat nem módosította a vádhatóság.

A tárgyalás szerdán annak a rendőrnek a meghallgatásával kezdődött, akit az ügyelet azzal küldött ki Sajóbábonyba, hogy nézze meg, valóba gyülekeznek-e már a gárdisták a városka határában. Ekkor még nekik nyomuk sem volt, ám később megérkeztek néhány autóval olyanok, akik azt mondták, csak sétálni szeretnének egyet Sajóbábonyban. Miközben a rendőr a jövevényeket győzködte, hogy legjobb lenne, ha visszafordulnának, egy kisteherautó érkezett a város felől, amiről szamurájkarddal, lapáttal, karókkal felfegyverzett romák szálltak le. A rendőr megpróbálta szóval feltartóztatni a tömeget, de a járművet – és vélhetőleg a romákat – vezető férfi nem hallgatott a járőrre. A romák, anélkül, hogy egy ujjal is a rendőrhöz nyúltak volna, kikerülték az úton keresztben álló járőrautót, és miután egyikük egy lapáttal beverte az út szélén álló Suzuki oldalsó ablakát, a többiek is nekiláttak a törés-zúzásnak, miközben azt kiabálták, hogy „Megölünk minden magyart, megdöglötök, magyarok!”. Addigra már az erősítés is megérkezett, így a rendőrök együttes erővel vissza tudták szorítani az autóra, a benne ülőkre támadókat. 

Ki kit fenyegetett?

Czibrik Attila arról kérdezte a rendőrtanút, tisztában van-e az ügy előzményeivel, mire a férfi elmondta: előző este a Jobbik gyűlést tartott a városkában, ahová nem engedték be a cigányokat, akik másnap megfenyegették a Jobbik helyi elnökét, és tettleg bántalmazták az egyik üzlet tulajdonosát, mondván, ő hozza rájuk a gárdistákat. A megtámadott, megfenyegetett helybeliek segítséget kértek a rendőrségtől, ám úgy érezték, ezt nem kapták meg, ezért fordultak az elvbarátaikhoz, akik a támogatásukra Bábonyba autóztak.

Az összecsapás után napokig megerősített járőrök teljesítettek szolgálatot a városban, a romák pedig éjjelente virrasztottak. Az incidens következményeként Sajóbábony közbiztonságára saját rendőrőrs vigyáz.

A tárgyaláson szerdán a bíróság tanúként meghallgatott még egy férfit, aki korábban maga is gyanúsított volt az ügyben, ám ellene megszüntették az eljárást. Az ügy kilenc vádlottja előzetes letartóztatásban várja az ítéletet. Mivel az egyik terhelt fiatalkorú, és mint ilyen, két évnél hosszabb ideig nem tartható előzetes letartóztatásban, a bíróság úgy határozott, 26-én – előzetesének második évfordulóján – lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezi. A tárgyalás újabb tanúk meghallgatásával december közepén folytatódik.

ÉM-SZP


Miskolc - Bíróság előtt a gárdistákra rontó bábonyi romák.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!