Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.08.28. 17:38

A természet remeke Miskolc mellett

Miskolc-tapolca - Miskolctól néhány kilométerre találhatjuk meg ezt a csodálatos nyaralóhelyet egy hatalmas ősparkkal, és a barlangfürdőt - írja Hajdu-Horváth Emese olvasónk kirándulása helyszínéről.

Miskolc-tapolca - Miskolctól néhány kilométerre találhatjuk meg ezt a csodálatos nyaralóhelyet egy hatalmas ősparkkal, és a barlangfürdőt - írja Hajdu-Horváth Emese olvasónk kirándulása helyszínéről.Már nagyon régen bencés szerzetesek laktak itt, és áztatgatták csontjaikat ebben a gyógyvízben, de a török uralom idején elmenekültek és lakatlanná vált a környék. Majd a 19. század végén Miskolc városa megvásárolta az egyháztól, majd üdülőhellyé nyilvánították. Miskolc-Tapolca ezek után gyors virágzásnak indult.

Gyönyörű parkon vezet át az utunk. A csónakázótóban hattyúk, kacsák úszkálnak, a parkban botanikai ritkaságok, a fák között szaladgáló, ugráló mókusok, a virágágyásokban rengeteg virág fogadja a látogatót. Kellemes séta után érkezünk meg a barlangfürdőbe. A tulajdonképpeni barlangfürdőt 1959-ben adták át, addig az őseink csak a barlangokon kívül fürödhettek.

Ma a csarnokokban kiépített, egymással összekötött medencéket találunk, néhol hidak vezetnek át, vagy dögönyözők ontják magukból a vizet. Egy belső barlangterem kupolája olyan, mintha a csillagos ég látszana a fejünk felett. A víz 30-35 fokos, igazán kellemes, a medencék közötti sötét folyosókon mezítláb közlekednek az emberek, izgatottan keresgélnek újabb felfedeznivalók után. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!