Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.10.04. 16:43

„Felháborító igazságtalanság”

Sátoraljaújhely - Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez néhány segélyezett esetében az újhelyi polgármester.

Sátoraljaújhely - Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez néhány segélyezett esetében az újhelyi polgármester.

Meglepő bejelentést tett Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Mégpedig azt, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez néhány olyan a nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) néhány sátoraljaújhelyi segélyezett esetében.

A hatósághoz fordul

– Felháborító igazságtalanság, ami néhány segélyezett esetében történik – mondja Szamosvölgyi Péter. – Többen szemmel láthatóan nincsenek rászorulva a segélyek felvételére, hiszen luxusautókkal közlekednek a városban, van, aki azzal jön a segélyért folyamodni, miközben azon adófizetők többsége – akiknek az adójából ezeket a segélyeket kifizetik – a szegénységi küszöbön él. Az az igazságtalanság a rendszerben, hogy a ezek a segélyhez folyamodók a szabályok szerint jogosultak ezekre a segélyekre, miközben mindenki tudja róluk, hogy bár kimutatható jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkeznek, mégis milliós vagyonokat halmoztak fel. Miután nekem eszközöm nincs arra, hogy ezeket a vagyonokat vizsgáljam, ezért fordulok a hatósághoz, hogy csak olyanok részesüljenek segélyben, akik valóban rászorultak.

Vizsgálják a bejelentéseket

– A vagyonosodási vizsgálatot a NAV munkatársai az értékes vagyontárgyakkal rendelkező, luxuséletvitelt folytató, ám azzal arányban nem álló adófizetési kötelezettséget valló magánszemélyek esetében szokták alkalmazni – válaszolta kérdésünkre Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője. – A NAV mérleget készít. A mérleg egyik serpenyőjébe a magánszemély vagyona és a napi megélhetésre fordított kiadásai kerülnek. A másik serpenyőbe pedig legális jövedelme kerül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden bejelentést megvizsgál, és megteszi a szükséges intézkedést.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!