Budapest hírei

2011.01.15. 12:22

Karneváli hangulatban startoltak a Budapest-Bamako rali versenyzői

<p>Jelmezekben, és karneváli hangulatban rajtolt szombat reggel a budapesti Hősök teréről az idei Budapest-Bamako rali. A versenyzők közül talán leglátványosabb indulást a Hawaii-ról, egy bogár Volkswagennel érkezett apa és fia produkálta, akik a januári hideg ellenére félmeztelenül, fűszoknyában "hula-táncot" járva indultak útnak - mondta a Független Hírügynökségnek Villám Géza a túra fő szervezője.</p>

Idén a csapat 18 tonna, összesen 600 ezer euró értékű adományt visz a közép-afrikai térségbe, köztük 700 darab biciklit, 25 ezer moszkitóhálót, gyógyszereket, ruhákat, szerszámokat, illetve idén is megy négy olyan mentőautó, amelyeket a versenyzők ott is hagynak az afrikai országban - tette hozzá.

A futam szombati etapja lesz a leghosszabb, 1100 kilométer, egészen az olaszországi Genováig. A versenyzők az út során földutas szakaszokon is megmérkőznek majd, akik pedig a túracsapatot képviselik, azok végig aszfaltúton mennek. Az indulók több mint fele külföldi, de idén kevesebben, 400-an indultak el, szemben a tavalyi 500-as indulószámmal. Ez vélhetően a terrorfenyegetettségnek és a válságnak köszönhető. Idén 35 országból, 160 jármű érkezett a versenyre - mondta a szervező.

A rajtvonalon elsőként a 18 tonna, összesen 600 ezer euró értékű adományt szállító kamion haladt át. A résztvevők a többi között iskolaszereket, ruhákat, szerszámokat, gyógyszereket, kisgépeket, 25 ezer darab moszkitóhálót gyűjtöttek össze, illetve 700 darab kerékpárt, amelyeket Maliban adnak majd át az ott élő asszonyoknak, lányoknak, hogy legyen mivel iskolába és munkába járniuk - mondta Villám Géza.

A szervező elmondta, hogy idén is több olyan autó lesz, amit a résztvevők Afrikában hagynak orvos és betegszállítási feladatokra. Ezeken kívül elindult még négy olyan - Európában már kiselejtezett - mentőautó is, amelyek ott még 10-20 évig is szolgálhatják az egészségügyet.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!