Budapest hírei

2011.03.26. 12:42

Pettyes gyökérszájú medúzák a budapesti állatkertben

<p>Újabb állatfajjal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert tengeri akváriuma. A pettyes gyökérszájú medúza (Phyllorhiza punctata) eredetileg a Csendes-óceán délnyugati felében, az ausztrál partok közelében honos, habár az elmúlt tíz évben a Mexikói-öbölben is megfigyelték. A karibi vizekre valószínűleg hajók ballasztvizében utazva juthatott el.</p>

Ezek az állatok meglehetősen nagyra nőnek, úszóharangjuk átmérője akár az 50 cm-t is elérheti, planktonszűréssel táplálkoznak. Természetesen a vízben sodródó nagyobb, akár szabad szemmel is látható szervezeteket is képesek elkapni tapogatóik és az azokban található csalánsejtek segítségével. A legtöbb táplálékhoz mégis úgy jutnak, hogy folyamatosan átszűrik a vizet, kivonva belőle az állati planktont alkotó, szabad szemmel láthatatlan élőlényeket. Naponta akár több ezer liternyi vizet is képesek ilyen módon átszűrni.

Az Állatkert tengeri akváriumában látható gyökérszájú medúzák még viszonylag fiatal állatok, úszóharangjuk átmérője mintegy 15 cm. Viszonylag gyorsan nőnek, viszont rendszerint nem élnek sokáig. A Budapesten látható faj egyedeinek átlagos élettartama 12-16 hónap, bár néhány állat akár 3 évig is élhet.

Állatkerti tartása meglehetősen nehéz

A medúzák állatkerti tartása meglehetősen nehéz. Az állatok rendkívül törékenyek, sérülékenyek, hiszen testük 95 %-a vízből áll. Akár egy felszálló légbuborék is átszakíthatja leheletfinom szöveteiket, az pedig egyenesen végzetes lenne a számukra, ha a medence sarkában rekednének. Ezeket az állatokat tehát csak olyan medencében lehet tartani, ahol a medúzák számára hozzáférhető víztérben nincs veszélyes tereptárgy, illetve pangó vizet előidéző sarok.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben - fél évszázados szünet után - 2008-ban kezdtek ismét foglalkozni medúzák tartásával, bemutatásával. Akkor füles medúzákat (Aurelia aurita) láthatott a közönség. A most látható faj ennél valamivel nagyobbra nő és aktívabb mozgásra képes.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!