Debrecen hírei

2012.10.23. 17:01

Olimpiai és világbajnoki sikerek agilityben

Agility - Az elszánt versenyző ebben az évben az olaszországi Lignanoban megrendezett Kutyaolimpián aranyérmet szerezve a dobogó legfelső fokára állhatott fel kutyájával, Scillával.

Agility - Az elszánt versenyző ebben az évben az olaszországi Lignanoban megrendezett Kutyaolimpián aranyérmet szerezve a dobogó legfelső fokára állhatott fel kutyájával, Scillával. Az októberi világbajnokságról pedig szintén aranyat hoztak haza. Bíró Zsófiát eddigi eredményeiről és további terveiről kérdeztük. – Közel 16 éve űzöm az agility sportot, az idei évünk rendkívül eseménydús volt. A világbajnokságra és Európa-bajnokságra a válogatók már márciusban elkezdődtek, ezért ekkorra csúcsformába kellett lendülni. Ez nem magától értetődő, ugyanis az agilitysek többségének nincs sok lehetősége téli felkészülésre. Mi a Kraft Sportegyesületnek köszönhetően, melynek tagja vagyok, lovardában edzettünk, ily módon készültünk a korán induló versenyszezonra. A válogatók sikeresek voltak számunkra, a kutyám, Scilla mind egyéniben, mind csapatban kerettag lett az Eb-n és a vb-n egyaránt. A 2011-es egyéni Világkupa győzelmünk révén ebben az évben meghívásos alapon részt vettünk több külföldi versenyen, illetve a felkészülés jegyében neveztem egy rendkívülinek számító egyhetes megmérettetésre is. Ilyet eddig csak az északi országokban rendeztek évente, de idén első alkalommal Svájc szintén otthont adott egy ilyen rendezvénynek. A hat napos kvalifikációs futam és a hetedik napi finálé erőnlétileg mást kívánt, mint az eddig megszokott versenyek, de erre február óta külön edzésekkel készültünk. A fináléban a negyedik helyen végeztünk, ami mindenképp ígéretes volt az Olimpia és világbajnokság előtt, hiszen a vetélytársak közül sokan jelen voltak – fogalmazott Bíró Zsófia.

Jó úton haladnak

– Arisztotelészt idézve „A kezdet az egésznek a fele” - ez a kezdet nekem és Scillának több, mint egy évvel ezelőtt indult. Az olimpiai egyéni első hely és a világbajnoki csapat arany megerősített abban, hogy jó úton haladunk, de még mindig vannak olyan pontok, amiket szeretnék tökéletesíteni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a vb-n Cikk-Cakk és Vincze-Papp Rita, Gory és Tóth Ági, Kleo és Farkas Kati trióval alkothattunk csapatot. A hazai szurkolók a világbajnokság történetében először hallgathatták meg a magyar Himnuszt – mondta a bajnok, majd így folytatta. – Több kutyával versenyeztem már ebben a majd’ tizenhat évben. Többszörös válogatottként, országos bajnokként, év versenyzőjeként, agility mesterként, olimpiai bajnokként és világbajnokként számomra mindig fontos volt, hogy szívből agilityzzek. A cél, hogy a legjobbat tudjam nyújtani és akkor a velem tartó kutyusok szintén erre törekszenek majd. Bízom benne, hogy az elhivatottságom a továbbiakban is hasonlóan szép eredményeket hoz. Tökéletes összhangot akkor sikerül egy kutyussal szereznünk, ha a legkülönbözőbb helyzetekben megismeri a reakcióinkat, mi pedig értékeljük, hogy önszántából velünk tart és felfedezéseket tesz. Ezért ahelyett, hogy elvesznék a statisztikákban, inkább az összhangra figyelek. Természetesen szükség van a számokra, azok adnak objektív visszajelzést arról, amit csinálunk – mégis a kupáink, érmeik nagy többségét dobozokba zártam, nem csináltam belőlük kirakatot – számolt be eddigi eredményeiről az elszánt versenyző.

A következő versenyek

– Október 21-én Szigetszentmiklóson az Országos Bajnokságon első helyezést értünk el. Szintén itt rendezik meg a Télikupa sorozatot, tehát aki érdeklődik az agility iránt, akár csak nézőként, azt szeretettel várjuk. Ami pedig még az év végi nagyobb megmérettetés: az Amadeus World Cup Salzburgban, ahova Scillával címvédőként térünk vissza, emiatt rendkívül izgalmasnak mutatkozik. Ez egy Lovas Világkupával egybekötött esemény, a látogatók számára rendkívüli élményt nyújt, összehasonlítható ugyanis az agility a „nagy méretű”, eredeti verziójával, a díjugratással – osztotta meg a Naplóval további célkitűzéseit az olimpikon.

Bíró Zsófia honlapján, a www.birozsofi.eu-n az érdeklődők figyelemmel követhetik a versenyeket, a felkészülést, és kapcsolatba léphetnek a versenyzővel. HBN-VL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!