Őrület? Van benne rendszer

2019.06.05. 11:58

GlobalCoin néven világpénzt készít a Facebook

Valakik megint nagyon jól járnak, de nem biztos, hogy a felhasználók lesznek azok. Fele sem tréfa.

Részletes információk még nem állnak rendelkezésre, de többek között olyan komoly hírforrás, mint a Forbes és a BBC hírül adta, a Facebook megint nagy kalandba kezd: nem túl visszafogott módon,

világpénzt, egészen pontosan GlobalCoin elnevezéssel pénzt akar kibocsátani.

Állítólag a közösségi óriás már tárgyal az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelettel (CFTC) és más amerikai és Egyesült Királyságbéli illetékesekkel, hogy milyen lehetőségei lennének a GlobalCoinnak.

A hírek szerint jövő év első negyedévében indulnának a pénzzel, elsőként az indiai piacon.

A saját pénz, egyfajta kriptovaluta segítségével a Facebook mondhatni rendkívül hatékonyan kezelhetne a nemzetközi bankrendszer részleges kihagyásával online fizetéseket.

Veszélyeket is hordoz ez a korszaknyitány

Mark Zuckerberg az utóbbi években hol érdeklődésének adott hangot a (gyors meggazdagodást vagy tönkremenetelt ígérő) kriptopénzek iránt, hol tiltotta a legnagyobb közösségi oldalon ezeket.

Nyilván óriási versenyelőnnyel bocsátkozna a vállalkozásba, hiszen a GlobalCoin használatával virtuális birodalma – nem csak a Facebook, hanem az Instagram, a Whatsapp és a Messenger – minden felhasználója könnyedén tudna fizetni akár bankszámla nélkül is az egész világon.

Aggasztó azonban az a sok adatkezelési és egyéb botrány, ami az utóbbi időben a közösségi oldal körül zajlott. Közismerten hamis profilokkal és átverős posztokkal zsúfolt a Facebook. Mi lesz, ha eddigi vállalásait is nehezen kézben tartó közösségi média beszabadul a pénzügyekbe?

Kétségtelen előny, hogy az új pénz lehetőséget kínálhat a nemzetközi piacra kilépő szolgáltatóknak, mert a Facebook új piacteret (is) kínál.

Sokakban aggodalmakat ébreszt

Két hónapja sincs, hogy a Facebook által tervezett kriptopénzről beszélt a Yahoo Finance-nak Zuckerberg egykori egyetemi társa.

Wei Zhou, a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjének pénzügyi igazgatója fenntartásait fejezte ki a kriptopénzzel kapcsolatban, mivel, idézzük, „bármi is legyen a terv,

a Facebook nem közösség által vezérelt szervezet, a legfontosabb döntéseket egyetlen személy, Mark Zuckerberg hozza meg.”

Pedig a kriptopénzek, blokklánc technológia lényege Zhou megfogalmazásában, ennek éppen az ellentéte, a decentralizáció, a nyílt rendszer alkalmazása.

Borítókép: AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!