Koponyatörő kihívás

2020.02.21. 12:05

Szó szerint haláli ez az interneten terjedő játék (18+)

Magyar áldozatról szerencsére még nincs hír, de a neten terjedő kegyetlenség nem ismer határokat.

Forrás: Shutterstock

Új divat a legfiatalabbak körében a koponyatörő kihívás (Skull Breaker Challenge). A feladat egyszerű és halálosan veszélyes: hárman ugrásra készen állnak egymás mellett, de valójában a két szélső csak kirúgja a középső lábát. Az egyensúlyát vesztett kiszemelt végzetes szögben zuhanhat el.

Az új TikTok „szórakozás” Spanyolországban indult, s az okostelefonos alkalmazáson már szétspriccelt a világban.

Az alábbi videón @britishchickAD nagyon kéri a a társait, hogy ne próbálják ki, mert belehalhatnak. Videója azt mutatja, hogy – szerencsés esetben – miként is működik a koponyatörő kihívás:

This is the skull breaker challenge. Please please PLEASE don’t do this 🙏🏼🙏🏼🙏🏼 People have died from this (I cut the video I received from another mum)

Why do kids do these stupid things 😣 pic.twitter.com/WNgn2HcPTp

De nem mindig sül el olyan jól a dolog, mint az előző videóban:

It’s called the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#trippingjumpchallenge or the #skullbreakerchallenge. Call it what you may, it’s dangerous & potentially deadly & a SFL teen & her family are considering a lawsuit after she literally fell victim to this dangerous online “trend”.

A móka könnyen kórházba vagy akár hullaházba juttathatja a gyerekeket, miként az Inside Edition videója mutatja:

Egy félresikerült zuhanás a nyakra mért ütéssel bénuláshoz, vagy akár halálos sérüléshez is vezethet.

Dr. Nathan Richards, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának orvosa a Yahoo Lifestyle-nak nyilatkozva magyarázta, hogy a játék „különféle súlyos és akár életveszélyes sérüléseket okozhat. Zúzódásokat, hematómát, koponyatörést, nyaktörzs- és nyaktörést, agyrázkódást és az agyban fellépő vérzés hosszú távú komplikációit, azaz eszméletvesztést, bénulást és akár halálos kimenetele is lehet”.

Bár számos videón vidáman túlélték a kalandot, a kihívók nem gondolhatják, hogy mindenki érintetlenül fogja megúszni:

a TikTok kihívása nagy ismertséget hoz a közösségi oldalakon, de vannak az emberölésnél szerencsésebb módszerek a népszerűség elérésére.

Ennek megértetése már szülői feladat, szembesíteni a gyereket a káros következményekkel, hogy a móka végén a kórházban az első ember, akit megpillanthat, egy idegsebész lehet.

Nem elég csak a TikToktól tiltani

Általában is eredménytelen a puszta tiltás. Ráadásul az utóbbi években nem csupán a – lássuk be –, nem éppen intellektuális kihívásnak számító TikTok alkalmazás okozott jóvátehetetlen bajokat, s most éppen ez terjed megállíthatatlanul.

A Skull Breaker Challenge csak a legújabb a Tok Tok vírusvideói között, itt a tűzveszélyes Penny Challenge is, amelyben pénzérmét csúsztatnak a félig bedugott telefon-töltő mögé, hogy a szikrázásban gyönyörködjenek.

Nagyon megy a súlyos fulladást okozó Cereal Challenge tréfa is, melyben tejet és gabonaféléket öntenek a hátán fekvő résztvevő szájába, aki így próbálja megenni a reggelijét.

Menő a szemöldök leborotválása, a terhességi teszt tablettájának nyelése, mások pedig egy colty nevű felhasználó nyomán ételfestéket esznek, hogy színes legyen a vizeletük. Colty tíz napig kizárólag kék ételfestéket evett, mire már nem csak a pisije, hanem állítólag az egész teste, a fogazata, a haja, a bőre kékült be.

A TikTok üzemeltetője ugyan nyilatkozatban határolta el magát ezektől az akcióktól, de azt már egy szóval sem írta, hogy eltávolítják a Skull Breaker Challenge videóit a közösségi oldalról.

Számos előzménye volt már a közösségi oldalakon a veszélyes butaságnak

A közösségi oldalak posztjai gyakran ösztönzik a gyerekeket meggondolatlan cselekményekre. Elég a 2017-ben pusztító karriert befutó Kék bálna (Blue Whale) öngyilkosságra ösztönző internetes játékra, amely feltételezések szerint százharmincnál több tinédzser halálát okozta.

2018-ban a WhatsApp üzenetküldőn egy Momo nevű ijesztő alak őrjöngött, s halottként küldött a fiataloknak rémítő, torz üzeneteket, a hangfájlban csikorgó, baljóslatú hanggal.

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

さとう【生ビール嫌い】 (@j_s_rock) által megosztott bejegyzés,

Sabrina Sykes, az említett Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központ Pszichiátriai és Viselkedés-Egészségügyi Tanszékének pszichológusa szerint a népszerűség hajszolása miatt válnak minden kockázatuk ellenére ilyen népszerűvé ezek veszélyes játékok.

Elfogadásra vágynak a gyerekek, a tinik

Az új online kihívások rutinszerűen felbukkannak és gyorsan elterjednek a közösségi médiában – írja a blogjában. – A közösségi oldalak ugyanis azonnali népszerűséget kínálnak társaik körében, lájkokat és követőket szereznek nekik. Utóbbiak pedig kimutathatóan javítják a tinik énképét.

Sykes úgy véli, hogy a szülők és a felnőttek a gyerekekkel és tizenévesekkel folytatott, gyakori és együttműködő beszélgetések révén segíthetik elkerülni ezeket a csapdákat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!