Ország-világ

2021.04.22. 17:47

Megint riasztást adtak ki a neten terjedő zsarolások miatt

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) figyelmeztet az interneten egyre terjedő magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban.

Mint az NKI írja, az elmúlt napokban ismét nőtt az olyan zsaroló levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.

A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták a csalók szervereire.

A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy az átmásolt fájlok között van egy olyan kompromittáló videó felvétel, amelyet a felhasználó kamerájával rögzítettek, és – miként fogalmaznak – a felvételen az áldozat „felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége” látható.

A zsaroló a levél címzettjét arra is figyelmezteti, hogy ha a kért összegű „váltságdíjat” nem fizeti ki, akkor a kompromittáló felvételeket eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt. Továbbá, a fenyegetés szerint, a támadó a felhasználó e-mail fiókját „újabb káros tevékenységre használhatja fel”.

Az NKI kiemelte, hogy a leveleket a spam szűrök sokszor nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, amely alapján a szűrő felismerné azokat.

A mostani esetben a levelek tárgya

„Sikeresen bejelentkezett, a készülék összes adata átmásolásra került. Olvassa el a benne lévő utasításokat”,

valamint a levelekben szereplő Bitcoin számla száma „bc1q5cpne7expp2t333l58jnnv4gh6emmr9vv2czaz” is azonos.

Javasolt az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyása, továbbá ezen indikátorok beállítása a spam szűrőben – közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában