Egyperces

2010.10.30. 11:56

Jópofa Halloween-jelmezek kutyáknak

<p>Tökből faragott lámpások, cukorka és csokoládé, beöltözött gyerekek és állatok mókás készülődése és aranyos játékai teszik színessé október 31-ét, a Halloween ünnepét.</p>

Ma már nem csak Amerikában és az angolszász országokban van; kishazánkban is kialakulni látszik ez a kedves hagyomány, amelyből természetesen állataink sem maradhatnak ki! Készítsünk vagy vásároljunk nekik is jelmezeket, hogy együtt rémisztgethessük cukorkáért és jutalomfalatért a szomszédokat!
A következő képekből ötletelhetsz a jelmezkészítéshez:

 Mit ünneplünk Halloweenkor?


Halloween eredetileg egy i.e. VIII-IX. századi kelta ünnep volt. Imádott istenüket, Samhaint, a Nap és a halott lelkek urát ünnepelték október 31-én, amely egyben az újév kezdetének napja is volt. Úgy hitték, hogy ezen a napon a halottak állatok formájában (többnyire fekete macskaként) térnek vissza az élők közé. November elsején az emberek állatbőrökből és állatfejekből készült kosztümökbe öltöztek, és a napisten, Samhain tiszteletére 3 napos fesztivált tartottak. Ez a fesztivál volt az első Halloween.


Az ünnep kissé megváltozott a rómaiak megjelenésével az I. században. Ferália és Pomona fesztiválját tartották november 1-jén. Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), Pomona pedig a gyümölcstermésért felelős szentnek a napja (az ő szimbóluma volt a mai Halloweeneken fontos szerepet játszó alma). A következő évszázadok folyamán a kelta Samhain fesztivál és a római Pomona-nap hagyományainak keveredésével jött létre az első őszi ünnep.
835-ben a hagyomány ismét megváltozott a kereszténység terjedésével.
A római katolikus egyház november 1-jét Mindenszentek ünnepének, november 2-át pedig a halottak napjának nevezte ki. Tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, az emberek beöltöztek szenteknek, angyaloknak és ördögöknek. A kereszténység terjedése szerencsére nem feledtette a régi hagyományokat sem, folytatták a Samhain és Pomona napok ünneplését is, így az évek során a szokások elvegyültek.

És hogy a cicákat se hagyjuk ki, itt van pár ötlet, ha halloweeni hacukába bújtatnád kedvencedet. Igazán ötletes a kalózmacska, a sárkánycic vagy a madárnak álcázott kandúrka is. Bármelyiket is válaszd, nagy sikere(d) lesz!

Forrás: www.haziallat.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!