Egyperces

2010.12.13. 11:02

Három halfaj maradt a Fekete-tengerben

<p>A Fekete-tenger egykoron gazdag élővilágából mára gyakorlatilag csak három halfaj maradt fenn - közölte az ukrán Déltengerek Biológiai Intézetének igazgatója. A környezetszennyezés és a túlhalászás miatt a halállomány 90 százalékát ma már csupán a szardella, a kilka és a sprottni alkotja.</p>

Jurij Tokarev halbiológus vezetésével nemrég egy több hónapos expedíció keretében térképezték fel a Fekete-tenger élővilágát. Az eredmény siralmas. Ma már csak elvétve lehet találkozni az itt honos tokhallal, a pérrel vagy a kékhalként is ismert makrahallal. A Fekete-tengeri lepényhal például bizonyíthatóan a fenékhálós halászás következtében pusztult ki.

Több más halfaj elsősorban a vörös filofóra (Phyllophora) kihalásával párhuzamosan tűnt el. Ez 70-100 centiméteres magasságot elérő vízinövény korábban több tízezer hektáros területeket borított el a tengerfenéken. A halaknak ezek a vidékek kiváló szaporodási feltételeket biztosítottak. Ezért - még a Szovjetunió idején - természetvédelmi övezetekké nyilvánították ezeket a területeket. Ám a mélytengeri kőolaj- és földgáz-lelőhelyek feltárásával járó szennyeződések, és az egyre nagyobb vízkiszorítású teherhajók által keltett áramlások következtében mostanra elhalt a filofóra, és jelenleg több méternyi vastagságú rothadó réteget képez a tengerfenéken.

- Ha még a mai napon meg is születne egy törvény a Fekete-tenger élővilágánakmegmentésére, már most is legalább 15-20 évvel elkéstünk - nyilatkozta Tokarev.

A Fekete-tenger vize
120-200 méteres mélységtől kezdve egyébként is oldott állapotú kén-hidrogént tartalmaz, amely a szerves anyagok oxigénmentes bomlása révén keletkezik. A kénhidrogén mennyisége 2000 méter mélységben eléri a 6 köbcentit literenként, ami már kifejezetten mérgező. Tudósok szerint annyi oldott metánt tartalmaz ez a réteg, hogy ha egy természeti katasztrófa - hurrikán vagy földrengés - következtében véletlenül a felszínre kerülne, akár egy öngyújtó szikrájától a felrobbanhatna az egész tenger.

 

 

Forrás: Független Hírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!