Egyperces

2019.01.08. 15:58

Ezeket az állatfajokat az idén láthatod utoljára

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Várhatóan 2019-ben több faj is el fog tűnni a Földről.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Várhatóan 2019-ben több faj is el fog tűnni a Földről.

Északi szélesszájú orrszarvú

Tavaly érkezett a hír: elpusztult Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. Még két nőstény életben van, de hím egyed nélkül már 2018-ban funkcionálisan kihalttá vált a faj. A populációt 1960-ban még kétezer példányra becsülték, az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták. Sudantól vettek szaporítóanyagot, hátha a legfejlettebb reprodukciós technikákkal majd újraéleszthetik az északi szélesszájú orrszarvúkat.

Dél-kínai tigris

A dél-kínai a legveszélyeztetettebb a tigrisek közül: 1970 óta nem láttak vadon élő példányt, fogságban is kevesebb mint 80 él belőlük. Egyes szervezetek emiatt már funkcionálisan kihalttá nyilvánították őket, de vannak, akik továbbra is lehetségesnek tartják, hogy fennmaradjon ez az alfaj. A dél-kínai tigrisnek az 1970-es években veszett nyoma az erdőkben a környezet rombolása és törvénytelen vadászatuk miatt.

Amuri leopárd

Becslések szerint kevesebb mint 80 egyed él a vadonban, ami azt jelenti, hogy az amuri leopárd a világ egyik legritkább macskaféléje. Az állatot főképp az orvvadászat és az erdőirtás fenyegeti. Az amuri leopárd fennmaradására az ad reményt, hogy megjelentek a koreai demilitarizált övezetben, ahol nem leselkedik rájuk annyi veszély.

Kaliforniai barnadelfin

Más néven vaquita vagy kaliforniai disznódelfin, de a tenger pandájaként is emlegetik. Kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben él, de már csak körülbelül 15 példány maradt belőlük - 2011 és 2016 között 90 százalékkal csökkent a populáció a kopoltyúhálók használata miatt. Nem vadásszák közvetlenül, "járulékos fogásnak" számít, a disznódelfin "csak" beleakad a kivetett hálókba. A disznódelfin megmentésért az Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio is kiállt.

Keskenyszájú orrszarvú

Kenyában él a világ keskenyszájú orrszarvúinak 80 százaléka, a tavalyi adat szerint 745 példány. A keskenyszájú orrszarvúnak több alfaja is van, közülük már jó néhány kihalt. Lassan szaporodnak és az orvvadászok kedvencei, ezért sodródtak a kihalás szélére. Az orrszarvú tülkének több kultúrában is csodatevő hatást tulajdonítanak, illetve afrodiziákumnak tartják, ez adta a keresletet az orrszarvúra vadászóknak.

Vörös farkas

Kevesebb mint 30 egyed él a vadonban. Genetikai állományát tekintve közelebb áll a prérifarkashoz, illetve a kihalt óriásfarkashoz, mint a szürke farkashoz. Amerikában őshonos, de már ott is csak Észak-Karolinában él.

Vietnami antilop

Más néven szaola vagy ázsiai unikornis, Vietnam és Laosz erdőiben él. Az élőhelyük elpusztítása és a vadászok, orvvadászok csapdái miatt kerültek veszélybe: a feketepiacon értékes tigrisre és elefántra vadásznának, csakhogy a csapdákba folyton beleakad a vietnami antilop. A becslések szerint kevesebb mint 100 egyed él belőlük.

Keleti síkvidéki gorilla

Az orvvadászat és az erdőirtás sodorta őket a kihalás szélére. Az elmúlt húsz évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja, ha ez így folytatódik, akkor nagyon gyorsan el fognak tűnni. A keleti síkvidéki gorilla a keleti gorilla három alfajának egyike. A világ legnagyobb főemlőse, a vadon élő felnőtt hím gorilla súlya meghaladhatja a 225 kilogrammot, magassága a 183 centimétert.

Forrás: 888.hu


[related-post post_id="4100140"]

[related-post post_id="4097073"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!