Olimpia

2019.08.27. 12:50

Papírágyak és testre szabott matracok várják majd a sportolókat Tokióban

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint a japán fővárosban tartott múlt heti csapatvezetői szemináriumon – melyen Vékássy Bálint főtitkár és Dósa Viktória csapatvezető képviselte a MOB-ot – 206 nemzeti olimpiai bizottság delegáltjai vettek részt.

Tokyo 2020 Olympics Games mascots Miraitowa (2nd L) and Someity (2nd R) ride on a boat during a parade in front of the Olympic village construction site (background) with karate practitioner Kiyo Shimizu (L) and para athlete Hajimu Ashida (R) in Tokyo on July 22, 2018. - Japanese organisers formally introduced their doe-eyed 2020 Olympic mascots to the world on July 22, christening them with superhero names that could provide a tongue-twisting challenge to some. (Photo by Toshifumi KITAMURA / POOL / AFP)

Forrás: Toshifumi Kitamura

Fotó: POOL / AFP

A háromnapos találkozón a vendégeket először engedték be az olimpiai faluba, amelyet októberben adnak át. A versenyzők szálláshelyén meghosszabbítható „origami-ágyak” találhatók, amelyek a fenntarthatóság jegyében kartonpapír alapúak, teherbírásuk pedig 200 kilogramm. A hozzájuk tartozó matracokat egy helyi cég gyártja majd, keménységüket pedig igyekeznek mindenkinek személyre szabni.

A környezetvédelem egyébként is a játékok egyik központi témája: az érmektől a dobogóig szinte minden újrahasznosított anyagokból készül majd, a helyszínek legnagyobb része pedig ideiglenes vagy már korábban létrehozott létesítmény lesz.

A sportolókat a faluban 21 épületben helyezik el, ezekből kontinentális felosztásban négy csoportot alakítanak ki, alkalmazkodva a különböző földrészről érkező olimpikonok kulturális sajátosságaihoz és szokásaihoz. Az olimpia során 18 ezer személyt lehet itt elszállásolni, míg a paralimpikonoknak nyolcezer hely áll a rendelkezésére.

A kikötőhöz közel eső falut a játékok után attraktív lakónegyeddé alakítják át. A 2-8 fős apartmanokat a záróünnepséget követően renoválják, az átmenetileg beépített falakat eltávolítják a kartonágyakkal együtt. A leendő lakások értékesítése máris elkezdődött Tokióban, amely jövőre július 24. és augusztus 9. között ad otthont a 32. nyári olimpiának.

Borítókép: A 2020-as tokiói olimpiai játékok kabalafigurái, háttérben az olimpiai falu építkezésével, a beruházás egy korábbi szakaszában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!