ókori kincsek

2021.02.01. 19:00

Kínai és egyiptomi régészek dolgoznak egy karnaki templom feltárásán

Kínai-egyiptomi régészcsoport dolgozik a karnaki templomegyüttesben található Montu-templom feltárásán Luxorban.

A régészcsoport még csak két szezont töltött a templom feltárásával, de máris jelentős előrehaladást értek el – mondta el Musztafa al-Szagir, a karnaki templomegyüttes régészeti igazgatója.

Az ásatások eredményeként a templom építészeti elemeit találták meg.

A templom több részén restaurációs munkák kezdődtek, emellett a kutatók tanulmányokban dolgozzák fel a helyszínen előkerült edények történetét, a templomban és az épületeken talált feliratokat.

Az igazgató hozzátette, hogy a pandémia miatt a kínai régészek ebben a szezonban nem tudtak részt venni a helyszíni munkában.

Az egyiptomi régészcsoportok arra használták fel tavaly a koronavírus-járvány miatt elrendelt több hónapos bezárást, hogy helyreállítsák a karnaki templom udvarán található 29 kosfejű szfinxszobrot.

– A szobrok nagyon rossz állapotban voltak, az időjárás ugyanis nagyon megviselte őket – mondta el al-Szagir. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a templomkomplexumban az utóbbi években zajló helyreállítási munkákat az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium támogatja.

A karnaki templomegyüttes

A Nílus jobb partján áll, 500 méterre a folyótól, ás körülbelül 2,5 kilométerre északra a luxori templomtól. Több mint száz hektáron terül el és három nagy elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magában. A három templomkörzetből Ámon-Ré főistené a legnagyobb, ettől délre felesége, Mut temploma áll, amelyet kosfejű szfinxekkel szegélyezett felvonulási út köt össze, északra pedig Théba ősi istenének, Montu holdistennek a temploma található. Az építkezés legalább 30 fáraó uralkodásához köthető, a középbirodalomtól egészen a görög-római korig.

Borítókép: Homokvihar Karnakban / Archív / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában