öböl-konfliktus

2021.04.28. 12:35

Irániak miatt figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai hadihajó

Egy amerikai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le az iráni Forradalmi Gárda három hajójának, amelyek túl közel hajóztak hozzá és egy másik amerikai járőrhajóhoz a Perzsa(Arab)-öbölben – közölte szerdán az amerikai haditengerészet.

Fotós: Spc. Cody Rich

Fotós: Spc. Cody Rich

A haditengerészet videót tett közzé az öböl északi részén, nemzetközi vizeken még hétfő éjszaka történt esetről. Az elég rosszul kivehető fekete-fehér felvételen fények (vélhetően az iráni gyorsnaszádok fényei) láthatóak a távolban, majd lövés hallható.

A haditengerészet szerint a USS Firebolt járőrhajó azután adott le figyelmeztető lövéseket, hogy a Forradalmi Gárda három gyorsreagálású hajója nagyjából hatvan méterre megközelítette őt és a USCGC Baranof járőrhajót.

Rebecca Rebarich, az amerikai haditengerészet Bahreinben állomásozó ötödik flottájának szóvivője elmondta:

az amerikai legénység többször is figyelmeztette az iráni hajókat rádión és hangosbemondón, de nem tágítottak.

A Firebolt legénysége ezt követően figyelmeztető lövéseket adott le, a Forradalmi Gárda hajói pedig biztonságos távolságba húzódtak az amerikai hajóktól. Rebarich felszólította a Forradalmi Gárdát, hogy legyen tekintettel a többi hajó biztonságára, ahogyan azt a nemzetközi törvény előírja.

– Az amerikai hadihajók éberen folytatják tevékenységüket, parancsnokaik pedig fenntartják maguknak a jogot az önvédelemre – tette hozzá.

Irán egyelőre nem reagált.

A hétfői incidens már a második a hónapban, amikor az amerikai haditengerészet azzal vádolja a Forradalmi Gárdát, hogy „veszélyes és szakszerűtlen akciót hajtott végre” az öbölben.

Borítókép: Az amerikai hadsereg által közreadott kép az amerikai USS Firebolt (PC-10) járőrhajóról Bahrein fővárosa, Manama partjainál

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában