tudatosság

2021.10.31. 20:28

Az állatok ürülékét használja fűtésre egy brit állatkert

Ezzel az intézmény évente 220 tonnányi szén-dioxid kibocsátását spórolhatja meg

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az állatok, köztük védett fajok, például Grévy-zebrák, kardszarvú antilopok és szomáliai vadszamarak ürülékét használja trópusi háza fűtésére egy brit állatkert.

„Világszinten elsőnek számító kezdeményezésünk a Zoo Poo (állatkerti kaki) erejét használja” – közölte pénteken a dél-angliai Winchesterben lévő Marwell Állatkert.

Ezzel az intézmény évente 220 tonnányi szén-dioxid kibocsátását spórolhatja meg: célja, hogy 2022-ben karbonsemlegessé váljon.

Duncan East, az állatkert fenntarthatóságért felelős munkatársa elmondta, egyre sürgetőbb a feladat, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok használatát és hogy valamivel helyettesítsék az épületek olajfűtését.

Korábban 600 tonnányi állati ürüléket kellett elszállítani komposztba, ami a szállítás miatt újabb szén-dioxid-kibocsátással járt. Ekkor jött a biomassza ötlete. Az antilopok, zebrák és egyéb állatok ürülékét minden nap összegyűjtik, felaprítják, összekeverik, majd kiszárítják és brikettekké préselik.

Így teremtenek a jövőben trópusi meleget a trópusi házban, ahol mások mellett különböző madarak és varánuszok is élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!