Horror

2022.07.26. 14:00

Ijesztő tengeri ördög kapta be egy búvár karját (videó)

A tengeri ördögként is emlegetett európai horgászhal a félelmetes ábrázatával a horrorfilmek világát idéz fel. Az akár a két méteres hosszúságot is elérő és fenéklakó életmódot folytató horgászhallal egy kagylókat gyűjtő orosz búvárnak gyűlt meg a baja, akinek gyűjtögetés közben kapta be a bal alkarját az észrevétlenül megbúvó falánk ragadozó – írja az Origo.

A tengeri ördögként is emlegetett európai horgászhal a félelmetes ábrázatával a horrorfilmek világát idéz fel. Az akár a két méteres hosszúságot is elérő és fenéklakó életmódot folytató horgászhallal egy kagylókat gyűjtő búvárnak gyűlt meg a baja, akinek gyűjtögetés közben kapta be a bal alkarját az észrevétlenül megbúvó falánk ragadozó.

Csak percekig tartó küzdelem árán sikerült kiszabadítani a búvár karját

Furcsa, és több mint kellemetlen kalandban volt része annak az orosz búvárnak, aki az északnyugat oroszországi Kola-félsziget vizein óriás fésűs kagylókat (Pecten maximus) gyűjtögetett. Az étkezési ínyencségnek számító kagylók a finom üledékes tengeraljzaton élnek, félig beásva magukat a homokba. 

Ugyanez az élőhelye a horrorisztikus kinézetű európai horgászhalnak (Lophius piscatorius) is, amely tökéletes mimikrijének köszönhetően szinte láthatatlan módon képes beleolvadni a környezetébe. A búvár miközben a gyűjtőszákjába rakosgatta a kagylókat, nem vette észre a meglapuló horgászhalat, amely bekapta a búvár bal alkarját, és nem volt hajlandó azt elereszteni.

Időnként még tengeri madarakat is elnyel a falánk ördöghal.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / Biosphoto via AFP / Franco Banfi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!