Életstílus

2008.04.11. 10:51

Egészségkárosító élelmiszeripari szinezőanyagok

<p>Hat élelmiszer-színezőanyag uniós betiltását követeli egy élelmiszerbiztonsági szervezet egy vizsgálat eredményeire hivatkozva.</p>

A BBC csütörtöki jelentése alapján a tavalyi brit kutatás kapcsolatot mutatott ki a színezőanyagokkal ellátott italok és az azt fogyasztó gyerekek hiperaktivitása, illetve koncentrációs képességének csökkenése közt.

Food Standard Agency elnevezésű szervezet felszólította a brit vezetést: fejtsenek ki nyomást a gyártókra, hogy azok a jövő évig önkéntesen mondjanak le az adott színezőanyagok használatáról. Ezenkívül az élelmiszerbiztonsági szervezet szeretné elérni, hogy az adott színezőanyagok alkalmazását tiltsák be az Európai Unióban.

A brit vizsgálatot tavaly szeptemberben végezték, 300 gyermek segítségével, akiknek véletlenszerűen adtak különböző ital-termékeket. Az italok elfogyasztása előtt és után egyaránt elvégezték a gyerekekkel az úgynevezett hiperaktivitást mérő teszteket. Ezek eredményeképp az adott színezőanyagokkal ellátott termékek a többiekkel összehasonlítva nagyobb szintű hiperaktivitást és alacsonyabb szintű figyelem-összpontosítást mértek a kutatók.

A vitatott színezőanyagok jelzése:

-E110;
-E122;
-E102;
-E124;
-E104;
-E129.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!