Életstílus

2019.03.31. 09:00

Spóroljunk életerőnkkel!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Életenergiánk felőrlése a betegségek forrása. Komolyabb probléma, mint önmagában a biológiai öregedés.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Életenergiánk felőrlése a betegségek forrása. Komolyabb probléma, mint önmagában a biológiai öregedés.

A magyarok élettartama alacsonyabb az európai átlagnál, ez köztudott, s az is, hogy egészségi állapota is hamarabb kezd el romlani, azaz míg bizonyos betegségek évtizedekkel ezelőtt 65 és 70 év felett jelentkeztek, ma már azokat az ötvenesek között gyógyítják. A japánok, svájciak és skandinávok is 10-15 évet tagadhatnak le életkorukból – derül ki egy új, 195 nemzetet magában foglaló nemzetközi tanulmányból. A kutatásban a testi-szellemi fittségre kérdeztek rá.

Ez alapján az említett országokban 76 év felett, hazánkban 61 év környékén, míg Pápua Új-Guinea lakosai között 46 évesen érzik először az öregedési folyamatokkal járó panaszokat.

A lassan ölő mérgek…

– Vis vitalis: az életerő. Az az energiamennyiség, amit beoszthat, felhasználhat és elégethet szervezetünk. Ki hogyan gazdálkodik ezzel az erőforrással? Nos, nagyban ez határozza meg, hogy ki mennyire érzi magát jól testileg-lelkileg – reagált a kutatásra dr. Sári Erzsébet belgyógyász, természetgyógyász, aki valóban úgy tapasztalja, hogy olyan betegségek áldozatává válnak a mai 50 körüliek, amelyek valaha 70-80 évesen jellemezték az öregkorúakat.

– Az idősödés kezdetét, biológiai és főként pszichés értelemben nagyon nehéz pontosan meghatározni, mert az egyéni alkat az elsődleges. Akik hamar felemésztik az „életenergiájukat”, azoknál hamarabb megjelennek a betegségtudattal kéz a kézben járó egészségügyi panaszok: szellemi frissesség hanyatlása, mentális problémák, érrendszeri bajok, ízületi betegségek, gyengülő immunrendszer, az anyagcsere betegségei.

A lassan ölő mérgek gyorsíthatják a biológiai öregedést: a stressz, a negatív életszemlélet, a félelem, a szorongás, az elmagányosodás, a kommunikáció hiánya. Ha jobban belegondolunk, akkor látjuk, hogy a tipikus időskori betegségek (mint a demencia, a depresszió, megannyi szervi elváltozás) mögött részben az életkörülményekből, egyéni attitűdökből és környezeti ártalmakból adódó problémák húzódnak meg. Mindemellett persze az évek előrehaladtával egy természetes biológiai folyamat is elindul, ami elől nem bújhat el senki – tette hozzá a doktornő.

Megszépíthető az öregkor

– A korosodás ütemére és megjelenési formájára tehát van ráhatásunk. Ha nyugodt közegben, elfogadással próbálunk élni, ha nem zárjuk magunkra az ajtót, informálódunk a világról, szép időskort lehet megélni, minimális és jól kordában tartható betegségek mellett. S valóban nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét – mondta dr. Sári Erzsébet, aki úgy gondolja, hogy a prevenciót a mai információ­áradatban túlharsogják, életmódváltással címkézik fel mindenre a megoldást, azonban többről van szó.

– Például az egészséges táplálkozással nem elég 40 felett foglalkozni. Hippokratész óta ismert: „Táplálékod legyen gyógyítód!” Az ókorban hozzá sem fogtak a gyógyító munkához, míg nem tette helyre táplálkozását a beteg.

Okkal tették, ugyanis az emésztés az egyik legenergia­igényesebb folyamat szervezetünkben, amely sok esetben a már említett „életerőt” elszívja a szervezettől, ezáltal kevesebb ideje marad a kóros állapotok megszüntetéséhez. Ne feledjük, sok esetben, ha lenne elegendő energiája, bizonyos elváltozásokat a szervezet képes lenne helyreállítani magától is…

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!