Foci vb 2022

2022.12.09. 18:50

Meglepetés! Brazília már a nyolc között kiesett

A katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntős szakaszának első mérkőzésén Horvátország tizenegyesekkel megverte Brazíliát, ezzel a legjobb négy közé jutott.

Bruno Petkovic gólja a sírból hozta vissza a horvát válogatottat

Fotó: AFP

Péntek délután megkezdődött a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntős szakasza. Az első összecsapáson az ötszörös világbajnok Brazília és az előző torna döntőse, Horvátország találkozott. Ha nem lenne elég tét, hogy a négy közé jutásért harcolnak a csapatok, extra teherként nehezedhetett a játékosokra, hogy az előző két világbajnokságon az lett a végső győztes, aki megnyerte az első negyeddöntőt.

Talán ez is közrejátszott abban, hogy a kapusoknak nem volt sok feladata az első félidőben. A horvátok labdabiztosak voltak, a brazilok időnként csak kergették a labdát. Ha viszont náluk volt, ők sem szórták el felelőtlenül, kiváltképp Lucas Paqueta nem, akinek az első félidőben csak egy rossz passza volt és 29 jó átadása.

A második félidő elején feljebb tekerték a tempót a brazilok, ám a nyolcaddöntő horvát hőse, Dominik Livakovic több alkalommal is védett. A kapus a rendes játékidőben nyolc próbálkozást hárított, a horvátoknak nem volt kaput eltaláló lövésük.

Folytatódni látszott az elmúlt húsz év tendenciája: világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában legutóbb a 20 évvel ezelőtti, Németország elleni döntőben nyert mérkőzést a brazil válogatott. Azóta Franciaországtól a 2006-os, Hollandiától a 2010-es, Belgiumtól pedig a 2018-as torna negyeddöntőjében szenvedett vereséget.

Kilencven perc alatt most sem sikerült diadalmaskodnia a dél-amerikaiaknak. A horvátok előző 8 egyenes kieséses mérkőzése a nagy tornákon 7-szer is hosszabbításba torkollott.

A horvát szurkolók már alighanem a tizenegyesekben bíztak, ám a 106. percben fantasztikus brazil összjáték után Neymar egyénileg villant és közelről a léc alá bombázott (0–1). A 30 éves támadó a 77 találatát jegyezte a brazil válogatottban, ezzel beérte hazája legeredményesebb futballistáját, Pelét.

Nem volt benne a meccsben a horvát gól, de ez a csapat sosem adja fel, most sem tette. A 116. percben szép kontra végén Bruno Petkovic megpattanó lövése a kapuba talált (1–1).

A tizenegyespárbajt jól góllal kezdték a horvátok, Livakovic pedig védett. Két-két találat után Orsic is belőtte a maga kísérletét, Marquinhos azonban a kapufát találta el, ezzel a negyedik körben lezárult a meccs – Horvátország kiejtette a fogadóirodák szerint a végső győzelemre (idáig) legesélyesebb Brazíliát.

A horvátok a Hollandia–Argentína mérkőzés győztesével találkoznak az elődöntőben.

Labdarúgás: világbajnokság, negyeddöntő
Horvátország–Brazília 1–1 (0–0, 0–0, 0–1) – 11-esekkel 4–2
Katar, Al-Rajján, Egyetemváros Stadion. V: Olivier (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Borna Sosa (Budimir, 110.) – Modric, Brozovic (Orsic, 114.), Kovacic (Majer, a hosszabbítás szünetében) – Pasalic (Vlasic 72.), Kramaric (Petkovic, 72.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.
Brazília: Alisson – Militao (Alex Sandro, a hosszabbítás szünetében), Thiago Silva, Marquinhos, Danilo – Casemiro, Paquetá (Fred, a hosszabbítás szünetében), Neymar – Raphinha (Antony, 56.), Richarlison (Pedro, 84.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 64.). Szövetségi kapitány: Tite.
Gól: Petkovic, (117.), ill. Neymar (105+1.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!