Hajdú-Bihar

2012.10.14. 10:42

Az Óda fénye

Debrecen - Ez a címe a vak és gyengén látó költők és írók antológiájának, amely húsz éve jelent meg.

Debrecen - Ez a címe a vak és gyengén látó költők és írók antológiájának, amely húsz éve jelent meg.

Ebből az alkalomból a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete meghívja az érdeklődőket a Nemzetközi Fehér Bot Naphoz kapcsolódó programjára, október 15-én hétfőn 10 órára Debrecenben, az Újkerti Könyvtárba: Jerikó u. 17.

Az Óda fénye: 20 éves a vak és gyengén látó költők és írók antológiája. Amikor ezen szavakat olvassuk, bizonyára mindenkinek Homérosz és Milton neve jut az eszébe. A mai vak költők és írók közül csupán egy-két nevet tudnánk megemlíteni.

Hazánkban 1992-ig nem jelent meg antológia látássérült szerzők alkotásaiból. 1990 októberében született meg az a gondolat, hogy össze kell gyűjteni a látássérült szerzők írásait. A gyűjtő, feltáró munkát dr. Baranyi Imréné, Lak István és Rózsa Dezső kezdte el 1991 januárjában, s júniusban fejezték be. A beérkezett művekből a válogatás 1991 végére fejeződött be. A válogató szerkesztő negyvenhét alkotó közül harminchat szerző verseiből, novelláiból állította össze a kötet anyagát. Az Antológiát Körmendi Lajos szerkesztette, aki Karcag alpolgármestere volt és posztumusz Louis Braille Emlékérem bronz fokozatában részesült.

 

Program:

10.00. Megnyitó (dr. Nagy Sándor, Elnök)

 

10.15. Dr. Molnár Lajos Emlékérem átadása (dr. Nagy Sándor Elnök)

 

10.30. Beszélgetés az Antológia szerkesztőivel.

 

a programot Rózsa Dezső vezeti, az Antológia egyik szerkesztője.

 

Közreműködnek: Geriné Jóna Ilona, Horváth Istvánné, Ézsiás László, Donkó Jenő, Lakó Sándor, Palásti Tibor.

 

A rendezvény fővédnöke Szakály Melinda a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetségének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!