Hajdú-Bihar

2012.10.19. 18:04

Az új földtörvényről és annak Debrecen körüli hatásairól beszéltek

Debrecen - Az új földtörvény tervezete egyszerre kíván három – egymással ellentétes érdekeltségi viszonyban lévő - folyamatot és politikai akaratot érvényesíteni: a földtulajdon védelme és magyar természetes személyek kezében tartása, a földhasználati (földbérletek) vagyonértékű jogok szabályozása és a birtokszerkezet ésszerűsítése – mondta sajtótájékoztatón Szathmári Károly, az MSZP megyei elnökségi tagja, valamint Illyés Antal, a megyei agrártagozat tagja.

Debrecen - Az új földtörvény tervezete egyszerre kíván három – egymással ellentétes érdekeltségi viszonyban lévő - folyamatot és politikai akaratot érvényesíteni: a földtulajdon védelme és magyar természetes személyek kezében tartása, a földhasználati (földbérletek) vagyonértékű jogok szabályozása és a birtokszerkezet ésszerűsítése – mondta sajtótájékoztatón Szathmári Károly, az MSZP megyei elnökségi tagja, valamint Illyés Antal, a megyei agrártagozat tagja.A tervezett törvénymódosítás legsúlyosabb hibája az, hogy ezt a három célt egyforma eszközrendszerrel, a korlátozások és tiltások tömegével kívánja érvényesíteni. A föld tulajdonjogának megszerzéséhez szükséges korlátozásokkal az MSZP elviekben egyetért, mert ez az egyetlen eszköz, amivel a magyar termőföld hosszútávon magyar tulajdonban maradhat. Sajnos ezt a célt a földtörvény tervezet nem tudja érvényesíteni, mert a külföldiek földtulajdon szerzésének lehetőségét meghagyja – mondta a párt képviselője.

Debrecen környékén különösen súlyos és veszélyes hatásai vannak az új földtörvény tervezetnek. A Debrecen környéki termőföldek tulajdonjoga döntően nem mezőgazdasággal foglalkozó tulajdonos birtokába került. Az a több tízezer debreceni ember, akinek most földtulajdona van még nem is sejti azt, amit a földtörvény tervezet vitaanyaga is leír, hogy 2014-től (a jelenlegi területalapú támogatási rendszer átalakításával) földpiaci hullám várható és nem becsülhető mértékben leértékelődik a földtulajdon és a földhasználati jog forgalmi értéke.

Ez azt jelenti, hogy a földtulajdon, a földhasználat és a birtokrendezés korlátozásokkal és tiltásokkal teletűzdelt törvénymódosítása közvetlen anyagi veszteséget okoz több tízezer földtulajdonosnak, több száz jelenlegi földhasználónak - folytatta. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!