Hajdú-Bihar

2012.10.15. 19:28

Csokonai Fesztivál - Miniévad Debrecenben

Debrecen, 2012. október 15., hétfő (MTI) - Csokonai Fesztivál néven "mini évad" kezdődött a debreceni Csokonai Színházban 2012/2013-as színházi évad keretében. A hétfőn kezdődött rendezvényen nyolc, korábban nagy sikerrel bemutatott darabot láthat a közönség.

Debrecen, 2012. október 15., hétfő (MTI) - Csokonai Fesztivál néven "mini évad" kezdődött a debreceni Csokonai Színházban 2012/2013-as színházi évad keretében. A hétfőn kezdődött rendezvényen nyolc, korábban nagy sikerrel bemutatott darabot láthat a közönség.Vidnyánszky Attila július 2-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hagyományteremtő szándékkal megrendezik az első mini évadot, amelynek keretében az elmúlt évad legsikeresebb előadásaiból és a debrecenihez hasonló felfogású színházak vendégjátékaiból láthat válogatást a közönség.

Az elmúlt években olyan értékek születtek Debrecenben, amelyek nem múlnak el egy évaddal. Ezt a szakma és a kritika, valamint az országos és nemzetközi színházi fesztiválokon elért eredmények is visszaigazolják. Ezeket az előadásokat repertoáron tartjuk, és időről időre újra bemutatjuk. Az októberi fesztivál ezeknek a törekvéseknek ad keretet annak a gondolatnak a jegyében, hogy „az értékek nem múlnak el, hanem velünk maradnak" - summázta a Csokonai Fesztivál létrejöttének ötletét a színidirektor.

A Csokonai Fesztiválon nyolc, korábban nagy sikerrel bemutatott darabot láthat újra a közönség. Hétfőn a Víg Kamaraszínházban Ivan Viripajev Illúziók, a Horváth Árpád Stúdiószínházban Borbély Szilárd-Galambos Péter-Kovács-Cohner Róbert Jászai című művét tekinthették meg az érdeklődők Viktor Rizsakov, illetve Galambos Péter rendezésében. Kedden Szergej Medvegyev Fodrásznő, illetve Borbély Szilárd Halotti pompa című darabjával folytatódik a fesztivál. Szerdán Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című műve, csütörtökön Zsukovszkij-Szénási-Lénárd Mesés férfiak szárnyakkal című előadása, pénteken Madách Imre Az ember tragédiája című darabja kerül színre. Szombaton Moliére Scapin, a szemfényvesztő című művével fejeződik be a debreceni mini évad.

Az előadások előtt úgynevezett "ráhangoló beszélgetésekre" várják a közönséget, a nézők találkozhatnak például Viktor Rizsakov, Vidnyánszky Attila vagy Galambos Péter rendezőkkel. Lesznek szakmai beszélgetések a színházról, ezeken azon színházi dolgozók munkája is szóba kerül, akikkel az átlagos néző nem találkozik, legfeljebb a plakáton, a műsorfüzetben látja a nevüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!