Hajdú-Bihar

2012.10.13. 17:44

Domonkosok, ferencesek Debrecenben

Debrecen - Október 11-én 70 éve, hogy letelepedtek a ferences és a domonkos szerzetesek Debrecenben. A ferences atyák korábban a debreceni Szent István plébánián szolgáltak, a domonkos szerzetesek pedig ma is jelen vannak a Szent László Plébánia életében.

Debrecen - Október 11-én 70 éve, hogy letelepedtek a ferences és a domonkos szerzetesek Debrecenben. A ferences atyák korábban a debreceni Szent István plébánián szolgáltak, a domonkos szerzetesek pedig ma is jelen vannak a Szent László Plébánia életében. A domonkos szerzetesek október 20-21-én tartják megemlékezésüket, a Szent István plébánia közössége pedig október 13-14-én tekint vissza ferences múltjára.

A Szent István plébánián előadásokkal, szentmise bemutatással emlékeznek és egyben a templomszentelés 74. évfordulóját is megünneplik. Ezen alkalmon mutatkozik be a nemrég megalakult Kiss Szaléz Baráti Kör is. (Kiss Szaléz ferences szerzetes, debreceni Szent István templom plébános volt.) A hálaadó szentmise ordináriumaként Pongrácz Zoltán: Magyar miséje hangzik majd el - 45 év után – a plébánia énekkarának közreműködésével.  Pongrácz Zoltán, aki a debreceni Szent Anna templom kántoraként is szolgált,  tanítványa volt Kodály Zoltánnak, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 1996-2000 -ig  annak alelnökeként is ismert. Pongrácz Zoltán: Magyar mise című műve kéziratban található meg a Szent István plébánián. A szentmisét követően megkoszorúzzák a plébánia falán a ferences atyák szolgálatára és elhurcolására emlékeztető, 2010-ben elhelyezett és megáldott emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!