Hajdú-Bihar

2012.10.26. 08:18

Érdekességek a mai napról: 10.26.

62 éve ezen a napon Teréz anya Kalkuttában megalapította a Mission of Charity-t (a jótett misszióját).

62 éve ezen a napon Teréz anya Kalkuttában megalapította a Mission of Charity-t (a jótett misszióját).Polgári nevén: Agnes Gonxha Teréz Anya 1950-ben alapította meg a "Szeretet Misszionáriusai" elnevezésű közösséget. A Nobel -békedíjat 1979-ben kapta a szegények, a nélkülözők, betegek és árvák közötti emberbaráti tevékenységéért. Először 1986-ban, majd 1989-ben járt Magyarországon, és akkor részt vett rendjének budapesti házalapításán. Közösségének 4 nővére telepedett le hazánkban. 1995 októberben jelent meg életrajzi műve Az egyszerű út címmel. 1996. október 1-jén Bill Clinton amerikai elnök az Amerikai Egyesült Államok díszpolgárává fogadta. Betegsége miatt 1997-ben visszavonult, 1997.09.05-én elhunyt. 1999. július 26-án Kalkuttában elkezdődött boldoggá avatásának folyamata, 2003.10.18-án avatta boldoggá II. János Pál pápa.

56 éve a forradalom harmadik napján Mosonmagyaróvárott sortűz zúdult a fegyvertelen tömegre. Mosonmagyaróvárott 1956. október 26-án a határőrlaktanyánál gyilkos sortűz fogadta a forradalmat éltető fegyvertelen tömeget.  A mai napig nem tudni, hány áldozata volt a golyózápornak. A mosonmagyaróvári sortűz híre, az itt készült fotók bejárták a világot. Európa országaiból anyagi támogatás érkezett Magyarországra, de amit az itteniek a legjobban vártak, a katonai és politikai segítség elmaradt.

154 éve e napon H. E. Smith szabadalmaztatta a forgótárcsás mosógépet. Természetesen még nem motor, hanem ember forgatta a dobot, centrufuga helyett préselték a vizes ruhát, de már nem kézzel kellett nyomkodni és csavargatni a mosni valót.

151 éve Johann Philipp Reis német fizikus feltalálta a telefont. És Bell? Legtöbben úgy tudják, hogy Alexander Graham Bell találta fel, majd építette meg az első telefont 1876-ban, az amerikai Massachusetts államban. Rajtuk kívül voltak még sokan mások, akik rendkívül fontosak voltak a telefon kifejlesztésében. Az alapokat Morse találmánya, a távíró fektette le, ez volt ugyanis az első, elektromos jeleket továbbító hálózat. 1854-ben egy francia távíróműszerész, Charles Borseul felvetette annak lehetőségét, hogy hangot is lehetne valahogy a hálózaton továbbítani. Szintén ebben az időszakban kísérletezett még Johann Philip Reis és Elisha Gray is. Bell egy olasz bevándorló, Antonio Meucci nyomdokain indult el. Amit Meucci 1874-ben anyagi nehézségek miatt nem tudott jogi védelem alá helyezni, azt két évvel később Bell szabadalmaztatatta. Meucci emléke mégsem merült feledésbe. 2002-ben az Egyesült Államok képviselőháza nyilatkozatot fogadott el, melyben az olasz feltalálót ismeri el a telefon feltalálójaként. Végül Bell és az ő csapata építette meg a telefont, ami végül 1876 után Bostonból kiindulva meghódította a világot.Reis a hangok elektromos közvetítésére szolgáló eszközt találta fel, amit elnevezett telefonnak. Frankfurt am Mainban, a Fizikai Egylet ülésén mutatta be készülékét, ami a zenét jobban közvetítette, mint a beszédet, így nem terjedt el. Az első használható telefonra 1876.02.14-én az amerikai Alexander Graham Bell jelentett be szabadalmat, és egy 8,5 km hosszú próbaszakaszt készített el. A telefon felfedezésének alapja a hanghullámok elektromos rezgéssé való átalakíthatósága és az a lehetőség, hogy elektromos vezetékeken keresztül közvetíthetők.

110 éve született Beryl Markham angol pilóta, az első nő, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt keletről nyugatra. 1936-ban repülte át az óceánt. Emlékiratait "West With the Night" címmel 1983-ban újra kiadták.

65 éves Hillary Rodham Clinton, egykori First Lady, szerző, ügyvédnő és New York-i szenátor. 1975-ben kötött házasságot Bill Clintonnal, 1977 és 1992 között a "Rose Law Firm" társtulajdonosa volt. 1996-ban "It Takes a Village" című írása, 2003. szeptemberében "Living History" (Élő történelem) című emlékiratai jelentek meg 576 oldalas kötetben, egymillió példányban. Nem tervezi elnökjelöltségét, nem áll szándékában - immár saját jogon bejutni - a Fehér Házba. Ugyanakkor hízelgőnek minősítette magára nézve azokat a találgatásokat, hogy harcba szállna az elnöki tisztségért, s reményét fejezte ki, hogy ezek a híresztelések bátorítólag hatnak az amerikai elnöki posztra aspiráló hölgyekre. Azt viszont megerősítette, hogy tetszik neki a szenátorság.

57 éves Ausztria. Ma nemzeti ünnepet tartanak, aminek az 1955-ös államszerződés az alapja. Némi történelmi hatása ránk is volt, ugyanis az egy évvel később kitört októberi forradalom egyik követelésének, a szovjet csapatok kivonásának az adta alapját, hogy Ausztriát e napon hagyták el a katonák. Nekünk még 35 évig kellett erre várnunk. Az osztrák Nemzeti Tanács 1955 október 26-án elfogadta és kihirdette az ország „önkéntes, örökös semlegességéről” szóló alkotmányerejű törvényt, miután az Államszerződés értelmében a négy szövetséges megszálló hatalom utolsó katonai egységei is elhagyták az Osztrák Köztársaság területét.

158 éve született az amerikai Charles W. Post, aki a kukoricapehelyből gazdagodott meg. A folyton betegeskedő Charles Post 37 éves korában, dr. Kellogg szanatóriumában találkozott először a gyógyító hatású gabonakészítményekkel. Felépülése után megalapította egészségügyi vállalkozását, majd kikísérletezett egy gabonakávét. A Postum nevű termék rövid idő alatt rendkívül népszerű lett, Post pedig gazdag. Ehhez hozzájárultak hirdetései is, tehetősebb időszakában akár évi 1 millió dollárt is elköltött reklámokra. A Postum után pár évvel piacra dobott egy érzékeny gyomrúak által is fogyasztható, teljes kiőrlésű magokból készült süteményt és egy kukoricapelyhet. Az 1900-as évek elején az övé volt a világ legnagyobb élelmiszergyára, ahol 2500 munkás dolgozott. Alkalmazottait jól megfizette és olcsó bérlakásokat is építtetett számukra. Gabonakészítményein kívül Post híres volt esőcsináló-kísérletiről is. Egészséges ételei ellenére 59 éves korában Post bélbetegsége kiújult és depresszióval súlyosbodott, ezért 1914-ben főbe lőtte magát. 22 millió dollárját és cégét lánya örökölte.

107 éve vált függetlenné Norvégia Svédországtól. A svéd uralom alatt jelentős autonómiát élvező Norvégia elhatározta, hogy konzulátusokat nyit külföldön kereskedelmi érdekeinek előmozdítására, a svéd király II. Oszkár azonban elutasította a tervet. Ezért összeült a norvég parlament, és egyoldalú határozatban nyilvánította ki az ország függetlenségét. A svéd csapatok ugyan felvonultak a közös határra, és mozgósított Norvégia is, de végül tárgyalóasztalnál rendezték a vitát: ha a norvégok többsége a függetlenségre vágyik, akkor úgy legyen. A norvégok így népszavazáson dönthettek országuk sorsáról. Kofi Annan ENSZ-főtitkár ünnepi üzenetében arra intette a világot, hogy ezt a példát ma is mindenütt követni kellene. Norvégia száz éve békességben él Svédországgal.

61 éve Winston Churchill lett Nagy-Britannia miniszterelnöke. Fura is lett volna, ha egy megnyert világháború után nem őt választják meg az angolok.

42 éve nyílt meg a legszigorúbb börtön ajtaja. Nyilvánosan (vezetővel) látogathatóvá vált az Alcatraz börtön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!