Hajdú-Bihar

2012.10.22. 16:28

Jegyzet: Szorulás, mérlegen

<em>Latolgathatjuk magunkban, melyik a legmegfelelőbb kifejezés – ami az egyik oldal felől nézve megszorítás, az a másik szempontból (bármiképp próbálják szelídíteni) megszorulás.</em> <strong>Fábián György jegyzete.</strong>

Latolgathatjuk magunkban, melyik a legmegfelelőbb kifejezés – ami az egyik oldal felől nézve megszorítás, az a másik szempontból (bármiképp próbálják szelídíteni) megszorulás. Fábián György jegyzete.Ha nem lenne elég a szerdán bejelentett újabb Matolcsy-pakk, akad még egy kis infláció is: „Az idén 4-4,5 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek, így – a magas inflációs ráta miatt – csökkenhetnek a reálbérek – vélték az MTI által megkérdezett elemzők a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki adatközlését követően.”

Sokan már az idézet első mondatrészét olvasva is kínosan felvakkanthatnak: bérnövekedés?! szórakozol?! Reálbér?! Irreálbér! Úgyhogy épp jókor jön egy-két kósza „kiigazítás”. Nehogy a végén épp mi ne igazuljunk ki.

Szerencsére vannak sziklaszilárd viszonyítási pontjaink is ebben az ingoványos életben. Kétséges bérek, imbolygó infláció ide vagy oda, a szolgáltatók és a pénzbenyelő hatóságok merev következetességgel várják tőlünk a magu(n)két, megkövetelve, hogy európai mértékkel teljesítsünk. S ha netán valamifajta méltánytalanság érne, és reklamálnánk, érkezik az egyre ismerősebben csengő szöveg: „társaságunknak, munkatársunknak, ügyintézőnknek, felügyelőnknek nincs mérlegelési joga…”. Korunk egyik legsokoldalúbb varázsigéje.

Fábián György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!